Τι είναι η αυξητική μαστών;

Το πλούσιο και αρμονικό στήθος τονώνει την αυτοπεποίθηση των γυναικών. Η αυξητική μαστών ή στήθους είναι η επέμβαση που έχει ως σκοπό την αύξηση του όγκου του στήθους αν αυτό είναι πολύ μικρό ή αν έχει χάσει μέρος του όγκου του μετά από μια εγκυμοσύνη. Συχνά η αυξητική στήθους γίνεται και στην περίπτωση που μια ασθενής έχει μεγάλη διαφορά μεγέθους ανάμεσα στους δύο μαστούς και θέλει να τους χαρίσει πιο συμμετρική εικόνα.

Σε ποιον απευθύνεται;

Ιδανική υποψήφια για την αυξητική μαστών είναι η γυναίκα, οποιασδήποτε ηλικίας, που έχει πλήρως ανεπτυγμένο στήθος. Η επέμβαση απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες που θέλουν να αυξήσουν το μέγεθος του στήθους τους αλλά και σε αυτές των οποίων το στήθος έχασε τον όγκο του εξαιτίας μιας εγκυμοσύνης, θηλασμού ή απώλειας βάρους. Η αυξητική μαστών αφορά επιπλέον και στις γυναίκες που έχουν σημαντική διαφορά μεγέθους ανάμεσα στους δύο μαστούς. Τέλος, η συγκεκριμένη επέμβαση μπορεί να χαρίσει ισορροπημένη εμφάνιση σε ορισμένες γυναίκες που διαπιστώνουν μεγάλη ασυμμετρία στο σώμα τους, έχουν για παράδειγμα πολύ μικρό στήθος και πολύ ανοιχτή λεκάνη, και καταφέρνουν, χάρη στην αυξητική μαστών, να μεγαλώσουν το στήθος τους και να έχουν πιο αρμονική εικόνα.

Τι πρέπει να γνωρίζω;

Η συγκεκριμένη επέμβαση είναι αρκετά απλή και ασφαλής, γίνεται σε οργανωμένη κλινική, τις περισσότερες φορές με γενική αναισθησία, ενώ δεν απαιτεί συνήθως παραμονή στο νοσοκομείο. Τα ενθέματα επιλέγονται από τη γιατρό και την ασθενή πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες της τελευταίας και τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Είδη Ενθεμάτων
Υπάρχουν ενθέματα σιλικόνης σε πολλά μεγέθη και σχήματα, στρογγυλά ή ανατομικά (δάκρυ), με περισσότερο ή λιγότερο έντονη προβολή, με διαφορετικές υφές και διαφορετική σύσταση σιλικόνης ώστε να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις κάθε περίπτωσης. Το είδος του ενθέματος επιλέγεται έπειτα από μετρήσεις και συζήτηση με την ασθενή. Ενημερωθείτε εδώ για τα διαφορετικά ενθέματα και τα πλεονεκτήματά τους.
Που είναι οι τομές;
Προκειμένου να τοποθετήσει τα εμφυτεύματα η γιατρός πραγματοποιεί μία και μόνο τομή είτε στην περιοχή της μασχάλης, είτε σε αυτή της θηλής (περιθηλαία) ή κάτω από τον μαστό (υπομάστια). Σε κάθε περίπτωση πραγματοποιείται η μικρότερη δυνατή τομή ενώ 20 ημέρες μετά το χειρουργείο είναι δυνατόν να λειανθεί με τη χρήση ειδικού laser.
Σε ποιο επίπεδο κάτω από τον μαστό τοποθετούνται τα ενθέματα;
Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται είτε κάτω από τον μαζικό αδένα και πάνω από τον θωρακικό μυ, είτε κάτω και από τον θωρακικό μυ. Μια αρκετά διαδεδομένη τεχνική είναι η Dual Plane η οποία απολαμβάνει προτίμησης επειδή συνδυάζει τα πλεονεκτήματα και των δύο παραπάνω επιλογών τοποθέτησης (πάνω από τον μυ και κάτω από τον μυ). Η επιλογή γίνεται πάντα με γνώμονα τις επιθυμίες και τις ανατομικές ιδιαιτερότητες του θώρακα της ασθενούς.
Ενθέματα και Καρκίνος του Μαστού
Η γυναίκα με ενθέματα μαστών είναι καλύτερα προστατευμένη από τον καρκίνο του μαστού για δύο λόγους. Πρώτον, ο έλεγχος των μαστών είναι πιο σωστά προγραμματισμένος και έτσι γίνεται έγκαιρη διάγνωση, σε πρώιμο στάδιο παθολογικών καταστάσεων. Δεύτερον, ο μαζικός αδένας, λόγω της ύπαρξης του ενθέματος, μειώνεται και συνεπώς μειώνεται και η πιθανότητα εξαλλαγών στα κύτταρά του. Τα παραπάνω συμπεράσματα βασίζεται σε επιστημονικές μελέτες πολλών ετών και είναι εδώ και χρόνια αποδεκτά από την επιστημονική κοινότητα.
Ενθέματα και θηλασμός
Μια γυναίκα με ενθέματα είναι δυνατόν να θηλάσει και μάλιστα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το μητρικό γάλα, καθώς τα ενθέματα περικλείονται από το ίδιο μας το σώμα σε μια προστατευτική μεμβράνη και έτσι αποκλείεται η επαφή τους με τους γαλακτοφόρους πόρους και την θηλή.
Διάρκεια ζωής ενθεμάτων
Τα αποτελέσματα διαρκούν για πολλά χρόνια –τα εμφυτεύματα έχουν ισόβια διάρκεια ζωής και δεν χρειάζεται να αλλαχθούν – όμως η υποψήφια ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι οι αυξομειώσεις βάρους αλλά και η φυσική γήρανση είναι πιθανό να επηρεάσουν την εμφάνιση του στήθους της.

Πόσο διαρκεί η αποθεραπεία;

Μετά την επέμβαση της αυξητικής μαστών η ασθενής θα νιώθει πόνο κατά τις πρώτες 2 – 3 νύχτες και θα παρατηρήσει ελαφρούς μώλωπες και οίδημα, συμπτώματα που διαρκούν μερικές εβδομάδες και υποχωρούν σταδιακά. Για να αντιμετωπίσει το οίδημα και να προσφέρει έξτρα υποστήριξη στο στήθος καλό είναι η ασθενής να φορά αθλητικό σουτιέν ή έναν ειδικό επίδεσμο όσο αναρρώνει. Οι αθλητικές δραστηριότητες πρέπει να αποφεύγονται τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση ενώ η επιστροφή στην εργασία γίνεται σε λίγες μέρες, ανάλογα πάντα με το είδος της εργασίας και το πόσο αυτή μπορεί να επιβαρύνει το στήθος. Τα σημάδια από τις ουλές δεν εξαφανίζονται εντελώς όμως είναι σε σημεία που δεν είναι ορατά, δεν ενοχλούν ενώ είναι δυνατόν να λειανθούν με ειδικό Laser.

Ποια είναι τα αποτελέσματα;

Η αυξητική στήθους χαρίζει άμεσα μεγαλύτερο μέγεθος και διαφορετικό σχήμα στο στήθος, βελτιώνοντας την εμφάνιση αλλά και την αυτοπεποίθηση της ασθενούς. Οποιαδήποτε στιγμή είναι απαραίτητο η ασθενής μπορεί να επαναλάβει την επέμβαση της αυξητικής στήθους για να διατηρήσει τα αποτελέσματα.

Η γιατρός επισημαίνει:

Σήμερα, η αυξητική μαστών πραγματοποιείται με μεγάλη ασφάλεια και οδηγεί σε άμεση ικανοποίηση των ασθενών. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος, ενώ δεν χρειάζονται συνήθως παροχετεύσεις. Το μέγεθος και το σχήμα επιλέγονται με βάση τις ανατομικές και αισθητικές απαιτήσεις σε συμφωνία με την ασθενή και μετά από λεπτομερή σχεδιασμό και μετρήσεις. Τα ενθέματα που χρησιμοποιώ είναι των εταιρειών Mentor, Allergan και Motiva, τα οποία συνοδεύονται από επιστημονικές μελέτες και άρθρα που εγγυώνται τη μακροχρόνια ασφάλειά τους. Στις διαφορετικές τεχνικές χειρουργικής μαστών έχω εξειδικευθεί στα πλαίσια της ειδικότητάς μου σε ογκολογικά νοσοκομεία της χώρας μας με πληθώρα επανορθωτικών χειρουργείων μαστών αλλά και στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Ospedale San Martino Genova και Sapienza Roma. Με επαναλαμβανόμενη συμμετοχή σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και ειδικά courses, όπως το ετήσιο course στην λίμνη Garda της Ιταλίας Botti’s Best Breast, διατηρώ τις τεχνικές μου σε υψηλό επίπεδο. Για περισσότερα σε ό,τι αφορά την αυξητική μαστών επισκεφθείτε το Blog μας.