Τι είναι οι καλοήθεις βλάβες δέρματος (σπίλοι);

Οι σπίλοι (γνωστοί ως ελιές) είναι καλοήθεις βλάβες του δέρματος που σχηματίζονται κατά κύριο λόγο από τα μελανοκύτταρα και είτε υπάρχουν στην επιδερμίδα μας εκ γενετής είτε εμφανίζονται στην παιδική ή εφηβική ηλικία, κυρίως εξαιτίας ηλιακών εγκαυμάτων. Οι σπίλοι δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία και η αφαίρεσή τους γίνεται συνήθως για αισθητικούς λόγους. Όταν όμως διαπιστώνουμε ότι το χρώμα ενός σπίλου αλλοιώνεται και το μέγεθός του αλλάζει είναι καλό να αφαιρεθεί, συνήθως με χειρουργική μέθοδο, και να εξεταστεί γιατί μπορεί να αποτελεί κακοήθεια.

Σε ποιον απευθύνεται;

Η αφαίρεση των καλοηθών βλαβών του δέρματος απευθύνεται σε όλους του ασθενείς οι οποίοι, εξαιτίας τους, αντιμετωπίζουν αισθητικά ή λειτουργικά προβλήματα. Συνήθως οι σπίλοι αποτελούν καλοήθεις βλάβες του δέρματος και δεν είναι απαραίτητη η αφαίρεσή τους, ειδικά αν δεν προεξέχουν του δέρματος.

Τι πρέπει να γνωρίζω;

Συχνά οι καλοήθεις αυτές βλάβες (χοριακοί σπίλοι) προεξέχουν του δέρματος και βρίσκονται σε σημεία όπου έρχονται σε επαφή με ρούχα ή αξεσουάρ και τραυματίζονται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πληγές, οπότε και αφαιρούνται συνήθως με laser. Άλλες φορές πάλι ένας σπίλος μπορεί να βρίσκεται σε σημείο του προσώπου, κυρίως γύρω από τη μύτη ή το στόμα, και να δημιουργεί αισθητικό για τον ασθενή, οπότε επιλέγουμε κάθε φορά laser ή χειρουργική αφαίρεση, ανάλογα με το μέγεθος, τη θέση και την μορφή της βλάβης. Τέλος, ένας ασθενής πρέπει πάντα να αφαιρεί χειρουργικά μια καλοήθη βλάβη δέρματος όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία για κακοήθεια. Η αφαίρεση των σπίλων γίνεται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο και δεν απαιτεί παραμονή του ασθενή σε κλινική. Η διαδικασία είναι σύντομη, το ίδιο και η ανάρρωση. Μετά την επέμβαση εάν η γιατρός το κρίνει απαραίτητο γίνεται ιστολογική εξέταση (βιοψία) για να αποκλειστεί η περίπτωση κακοήθειας. Όταν η γιατρός αφαιρεί με χειρουργική μέθοδο τον σπίλο και μέρος του ιστού που τον περιβάλει τότε κλείνει την τομή με ράμματα. Πολλές φορές όμως, σε μισχωτούς χοριακούς σπίλους που είναι καλοήθεις βλάβες, η αφαίρεση γίνεται με άλλες, λιγότερο επεμβατικές μεθόδους, όπως laser και διαθερμία. Η διαδικασία είναι σύντομη, ανάλογα πάντα με το μέγεθος και τον αριθμό των σπίλων που αφαιρούνται.

Πόσο διαρκεί η αποθεραπεία;

Μετά την αφαίρεση του σπίλου η περιοχή παρουσιάζει ερυθρότητα και ελαφρύ οίδημα. Η επέμβαση δεν προκαλεί ιδιαίτερο πόνο. Ανάλογα με την περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε θα πρέπει ο ασθενής να προσέχει τις κινήσεις του μέχρι να αφαιρεθούν τα ράμματα, εφόσον φυσικά υπάρχουν. Μια μικρή ουλή είναι αρχικά ορατή αλλά εξαφανίζεται σταδιακά στους επόμενους 3 μήνες. Στην περίπτωση των μισχωτών σπίλων που αφαιρούνται με laser η αποκατάσταση είναι άμεση και ο ασθενής πρέπει μόνο να εφαρμόζει μια αντιβιωτική αλοιφή.

Η γιατρός επισημαίνει:

Η εμπειρία ενός πλαστικού χειρουργού στην διάγνωση των βλαβών του δέρματος και η επιλογή της σωστής μεθόδου αφαίρεσης είναι σημαντικοί παράγοντες. Είναι επίσης υψίστης σημασίας να μη γίνεται λανθασμένη διάγνωση και να αποφεύγονται οι άσκοπες ή ακόμα και επιβλαβείς αφαιρέσεις βλαβών, με χρήση laser ή κρυοπηξίας, για αυτό και κάθε ύποπτη βλάβη χρήζει σημαντικής επαγρύπνησης του ιατρού καθώς και βιοψίας. Στη χειρουργική Δερματικών Βλαβών του δέρματος εκπαιδεύτηκα σε καθημερινή βάση κατά την ειδικότητά μου στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων με πληθώρα περιστατικών.