Τι είναι η καρκινικές βλάβες δέρματος;

Η χρόνια έκθεση στον ήλιο, η κληρονομικότητα, ο τύπος δέρματος αλλά και η βιολογική γήρανση είναι αιτίες εμφάνισης προκαρκινικών ή καρκινικών βλαβών στο δέρμα. Οι βλάβες αυτές έχουν διαφορετικές μορφές (Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα, Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα ή Μελάνωμα και άλλα) και εμφανίζονται συχνότερα στο πρόσωπο, τον λαιμό, τα χέρια και την πλάτη. Η χειρουργική τους αφαίρεση είναι απαραίτητη ώστε να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση οποιασδήποτε κακοήθειας.

 

Το Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Είναι ο συχνότερος καρκίνος δέρματος (80%). Κλινικά έχει πιο συχνά τη μορφή μικρού οζιδίου με σαφή όρια, χρώματος ελαφρώς ερυθρού και έχει, ενδεχομένως, τελαγγειεκτασίες στην επιφάνειά του. Αναπτύσσεται αργά και σταθερά και καταστρέφει τους γύρω ιστούς τόσο επιφανειακά όσο και σε βάθος. Εντοπίζεται κατά 75% στην κεφαλή και στον τράχηλο ενώ συνήθως δεν προκαλεί μεταστάσεις παρά μόνο σε ένα ποσοστό 0,05%

 

Το Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος του δέρματος (15%-20%). Η τυπική κλινική του εικόνα είναι αυτή ενός εξωφυτικού υπόσκληρου όγκου με αιμορραγική εξέλκωση στο κέντρο. Εντοπίζεται στην κεφαλή και τον τράχηλο κατά 65% αλλά και σε άλλα σημεία, στα άκρα κατά 30% και στον κορμό κατά 5%. Κατά 80% εμφανίζεται επί ακτινικών κερατώσεων (προκαρκινικές βλάβες του δέρματος που οφείλονται στην χρόνια έκθεση στον ήλιο). Η ικανότητα μετάστασης είναι 5% με 10% στους επιχώριους λεμφαδένες, παρόλα αυτά η νόσος περιμένει τοποπεριοχική με χαμηλό ποσοστό θνητότητας.

 

Το Μελάνωμα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Θεωρείται το ταχύτερα αναπτυσσόμενο νεόπλασμα στον κόσμο με 800,000 διαγνώσεις τον χρόνο. Η έγκαιρη διάγνωση με συχνή κλινική επισκόπηση με βάση συγκεκριμένα μορφολογικά κριτήρια με δερματοσκόπηση έχει αυξήσει την επιβίωση των ασθενών με μελάνωμα έως και 98%. Το Μελάνωμα εφόσον δεν έχει διαγνωστεί εγκαίρως, αφαιρεθεί με σωστά όρια ή βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, είναι πιθανό να έχει μεταστάσεις. Εμφανίζεται σε ποσοστά 30%-40% επί εδάφους προϋπάρχοντος μελανοκυτταρικού σπίλου ενώ σε ποσοστό 70% εμφανίζεται χωρίς να προϋπάρχει καμία βλάβη. Γενικά θε πρέπει να εκτιμηθούν τα παρακάτω χαρακτηριστικά μιας βλάβης ώστε να θεωρηθεί ύποπτη: ασυμμετρία, όρια, διάμετρος, πάχος, οικογενειακό ιστορικό, με σύνοδα συμπτώματα κνησμού, αιμορραγίας, ευαισθησίας, εξέλκωσης. Διαφορετικά, κατά το σύστημα Glasgow πρέπει να συνεκτιμηθούν τα ακόλουθα:

 

 • Αλλαγή μεγέθους
 • Ανομοιογένεια χρώματος
 • Ανώμαλο σχήμα
 • Διάμετρος μεγαλύτερη από 7 χιλ
 • Φλεγμονή
 • Εξίδρωμα / Αιμορραγία
 • Ευαισθησία

 

Παράγοντες κινδύνου για μελάνωμα είναι:

 

 • Οικογενειακό ιστορικό
 • Σύνδρομο Δυσπλαστικών Σπίλων, κλινικά εμφανείς άτυποι σπίλοι
 • Μεγάλος αριθμός μελαχρωματικών σπίλων
 • Τύπος δέρματος Ι και ΙΙ, εφηλίδες , κόκκινες τρίχες
 • Λευκή φυλή και γυναίκες
 • Κλινικά εμφανείς σπίλοι που αλλάζουν
 • Ηλιακά εγκαύματα και έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία
 • Ανοσοκαταστολή
 • Γιγαντιαίοι συγγενείς μελανοκυτταρικοί σπίλοι
 • Μελαχρωματική ξηροδερμία

Σε ποιον απευθύνεται;

Η αφαίρεση των καρκινικών βλαβών δέρματος απευθύνεται σε όλους τους ασθενείς που παρουσιάζουν οποιαδήποτε βλάβη, ανεξάρτητα από τη μορφή της. Η χειρουργική τους απομάκρυνση είναι απαραίτητη τόσο για την έγκαιρη διάγνωση όσο και για την μετέπειτα αντιμετώπιση του καρκίνου.

Τι πρέπει να γνωρίζω;

Η γιατρός θα εξετάσει προσεκτικά την καρκινική βλάβη πριν προχωρήσει στην αφαίρεσή της. Οι καρκινικές βλάβες έχουν διαφορετικές μορφές και η χειρουργική τους αφαίρεση είναι μια απλή διαδικασία με εξαιρετικά αποτελέσματα που πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Η γιατρός αφαιρεί τη βλάβη καθώς και τμήμα υγιούς ιστού που την περιβάλλει και κλείνει την τομή με ράμματα. Εάν αφαιρεθεί μεγάλο τμήμα δερματικού ιστού μπορεί να χρησιμοποιηθεί δερματικό μόσχευμα από άλλο σημείο του σώματος ώστε να επουλωθεί σωστά η πληγή. Σε πολλές περιπτώσεις που η γιατρός αντιμετωπίζει ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό καρκινικής βλάβης ακολουθεί τη μέθοδο μικρογραφικής χειρουργικής Mohs κατά την οποία αφαιρεί σταδιακά τμήματα καρκινικού ιστού και τον εξετάζει στο μικροσκόπιο μέχρις ότου να μη συναντά πια καρκινικά κύτταρα. Έτσι δεν αφαιρεί υγιή ιστό γύρω από τη βλάβη και βεβαιώνεται ότι έχει αφαιρέσει όλο τον καρκίνο.

Πόσο διαρκεί η αποθεραπεία;

Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι μετά την επέμβαση. Η περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η αφαίρεση της βλάβης παρουσιάζει ερυθρότητα και οίδημα, συμπτώματα που υποχωρούν τις επόμενες ημέρες. Η γιατρός δίνει συγκεκριμένες οδηγίες περιποίησης της πληγής ώστε να μην υπάρχουν μολύνσεις και ο ασθενής να αναρρώσει σύντομα και με ασφάλεια.

Η γιατρός επισημαίνει:

Η εμπειρία ενός πλαστικού χειρουργού στην διάγνωση των βλαβών του δέρματος και η επιλογή της σωστής μεθόδου αφαίρεσης είναι σημαντικοί παράγοντες. Είναι επίσης υψίστης σημασίας να μη γίνεται λανθασμένη διάγνωση και να αποφεύγονται οι άσκοπες ή ακόμα και επιβλαβείς αφαιρέσεις βλαβών, με χρήση laser ή κρυοπηξίας, για αυτό και κάθε ύποπτη βλάβη χρήζει σημαντικής επαγρύπνησης του ιατρού καθώς και βιοψίας. Στη χειρουργική Δερματικών Βλαβών του δέρματος εκπαιδεύτηκα σε καθημερινή βάση κατά την ειδικότητά μου στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων με πληθώρα περιστατικών.