Τι είναι το laser εξάλειψης σπίλων;

Οι σπίλοι, κοινώς ελιές, εμφανίζονται στην επιδερμίδα από την παιδική ήδη ηλικία και τις περισσότερες φορές μένουν αναλλοίωτοι για πολλά χρόνια, χωρίς να προκαλούν πρόβλημα. Μερικοί εξαφανίζονται με τα χρόνια ενώ άλλοι εμφανίζονται, κυρίως λόγω της έκθεσης στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Μια ελάχιστα επεμβατική, ασφαλής και απλή μέθοδος, ειδικά σε σχέση με την χειρουργική μέθοδο αφαίρεσης σπίλων είναι το laser. Η μέθοδος είναι αποτελεσματική και γρήγορη και εφαρμόζεται σε όλα τα σημεία του προσώπου και του σώματος.

Σε ποιον απευθύνεται;

Το laser που αντιμετωπίζει τους σπίλους απευθύνεται κυρίως σε ασθενείς που έχουν ελιές που εξέχουν από την επιφάνεια της επιδερμίδα. Οι πολύ λείες, επίπεδες ελιές ή οι πολύ σκούρες είναι καλύτερο να αφαιρούνται χειρουργικά. Το laser ενδείκνυται για καλοήθεις σπίλους που δεν κρύβουν καμιά υποψία κακοήθειας καθώς η συγκεκριμένη μέθοδος δεν δίνει τη δυνατότητα βιοψίας. Ο ιδανικός υποψήφιος πρέπει να γνωρίζει ότι οι σπίλοι είναι εντελώς ακίνδυνοι και για αυτό αφαιρούνται αποκλειστικά για αισθητικούς λόγους, ειδικά αν βρίσκονται στο πρόσωπο, αλλά και για λειτουργικούς, εφόσον βρίσκονται σε σημεία που εμποδίζουν το ντύσιμο ή τη χρήση αξεσουάρ. Τέλος, ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι η έκθεση στον ήλιο μπορεί να δημιουργήσει νέους σπίλους στην επιδερμίδα για αυτό θα πρέπει να την αποφεύγει και να χρησιμοποιεί συστηματικά αντηλιακή προστασία.

Τι πρέπει να γνωρίζω;

Το laser εκπέμπει δεσμίδες φωτός απευθείας στα κύτταρα που σχηματίζουν τον σπίλο αφήνοντας εντελώς άθικτη την υπόλοιπη επιδερμίδα. Ο σπίλος εξαφανίζεται χωρίς να χρειάζονται τομές και ράμματα. Η διαδικασία δεν ξεπερνά συνολικά τα 30’ και εξαρτάται πάντα από τον αριθμό των σπίλων που αφαιρούνται. Η διαδικασία είναι ανώδυνη, γίνεται με χρήση τοπικής αναισθητικής κρέμας, δεν προκαλεί ουλές ή σημάδια και ουσιαστικά δεν έχει χρόνο αποθεραπείας.

Πόσο διαρκεί η αποθεραπεία;

Μετά το laser ο ασθενής παρατηρεί ερυθρότητα στο σημείο που βρισκόταν ο σπίλος όπου υπάρχει επίδεσμος για 24 ώρες. Σταδιακά η πληγή αυτή θα επουλωθεί και θα αφήσει ένα μικρό ροζ σημάδι που θα σβήσει με τον χρόνο. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει αμέσως στην εργασία και στις καθημερινές του συνήθειες. Θα πρέπει όμως να περιποιείται προσεκτικά την περιοχή, να μην την εκθέτει στον ήλιο και να μην την επιβαρύνει με απότομες κινήσεις ώστε να επουλωθεί φυσικά σε 10 έως 14 ημέρες.

Η γιατρός επισημαίνει:

Η εμπειρία ενός πλαστικού χειρουργού στην διάγνωση των βλαβών του δέρματος καθώς και η επιλογή της ενδεδειγμένης μεθόδου αφαίρεσής τους είναι πολύ σημαντική. Στη Χειρουργική Δερματικών Βλαβών του δέρματος έχω εκπαιδευτεί κατά τα χρόνια της ειδικότητάς μου στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων, με καθημερινή εκπαίδευση και σε πληθώρα περιστατικών. Είναι σημαντικό να μην γίνεται λανθασμένη διάγνωση και, επομένως, άσκοπες ή ακόμη και επιβλαβείς αφαιρέσεις με χρήση laser ή κρυοπηξίας. Για αυτό και κάθε ύποπτη βλάβη χρήζει επαγρύπνησης από τον ιατρό και, φυσικά, απαιτεί βιοψία.