Τι είναι οι αγγειακές δυσπλασίες;

Οι αγγειακές δυσπλασίες είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί πολλούς ασθενείς και που κάνει την εμφάνισή του είτε εκ γενετής είτε στην πορεία της ζωής εξαιτίας της έκθεσης στον ήλιο, ορμονικών αλλαγών ή της φυσικής γήρανσης. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες αγγειακές δυσπλασίες είναι το αιμαγγείωμα (σημάδι εκ γενετής που μοιάζει με ροζ ή κόκκινη κηλίδα), οι ευρειαγγείες και τα κερασοειδή αιμαγγειώματα (κόκκινες ελιές). Οι αγγειακές δυσπλασίες είναι συνήθως καλοήθεις για αυτό και η αφαίρεσή τους γίνεται μόνο εφόσον αποτελούν αισθητικό πρόβλημα που επηρεάζει την αυτοπεποίθηση του ασθενούς ή όταν βρίσκονται σε σημεία που προκαλούν λειτουργικά προβλήματα στην κίνηση ή την ένδυση. Η σύγχρονη ιατρική καταφεύγει στα laser τελευταίας τεχνολογίας για την εύκολη, ανώδυνη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των αγγειακών δυσπλασιών.

Σε ποιον απευθύνεται;

Το laser είναι μια ασφαλής μέθοδος που μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς κάθε ηλικίας που θέλουν να αντιμετωπίσουν μια αγγειακή δυσπλασία, ακόμη και σε παιδιά που έχουν ορατά αιμαγγειώματα. Οι αγγειακές δυσπλασίες μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους σε οποιαδήποτε ηλικία και όσο νωρίτερα αντιμετωπίζονται τόσο πιο εύκολα αφαιρούνται. Επιπλέον, πολλοί ασθενείς αισθάνονται άβολα με την εμφάνισή τους εξαιτίας αγγειακών δυσπλασιών στο πρόσωπο αλλά και το σώμα. Η λύση του laser είναι για αυτούς η πιο προσιτή και ανώδυνη μέθοδος για να αποκτήσουν και πάλι τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση.

Τι πρέπει να γνωρίζω;

Το laser αποτελεί την πλέον ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης των αγγειακών δυσπλασιών. Τα σύγχρονα laser αφαιρούν τόσο σημάδια εκ γενετής όσο και αιμαγγειώματα που εμφανίστηκαν αργότερα, στο πρόσωπο και το σώμα καθώς και τις ευρυαγγείες στο πρόσωπο και το σώμα. Η θεραπεία με laser λειτουργεί ως εξής: τα αιμοφόρα αγγεία απορροφούν το φως που εκπέμπει το laser και το μετατρέπουν σε θερμότητα η οποία καταστρέφει τα μικρά αγγεία χωρίς να επηρεάζει τον περιβάλλοντα ιστό του δέρματος και οι δυσπλασίες απορροφούνται από τον οργανισμό. Η γιατρός θα καθορίσει, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, πόσες συνεδρίες laser, είναι απαραίτητες σε κάθε περίπτωση. Η διαδικασία είναι σύντομη και ανώδυνη για τον ασθενή ενώ τα αποτελέσματα είναι μόνιμα αν και η γιατρός δεν μπορεί να αποκλείσει την εμφάνιση μιας αγγειακής δυσπλασίας σε άλλο σημείο.

Πόσο διαρκεί η αποθεραπεία;

Μετά τη θεραπεία με το laser ο ασθενής αισθάνεται ελαφρύ πόνο στην περιοχή όπου εφαρμόστηκε ενώ διαπιστώνει και ήπιο οίδημα. Ο ασθενής είναι καλό να αποφεύγει την έκθεση στον ήλιο κατά την ανάρρωση ενώ επιθέματα πάγου και ειδικές αλοιφές βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά μετά τη θεραπεία ή την ολοκλήρωση των θεραπειών αν η γιατρός κρίνει ότι χρειάζονται πάνω από μία συνεδρίες για να αντιμετωπιστεί η αγγειακή δυσπλασία.

Η γιατρός επισημαίνει:

Με την χρήση laser νέας γενιάς έχουμε την δυνατότητα να θεραπεύσουμε, εύκολα και ανώδυνα, τα μικρά (κόκκινες κηλίδες) ή και τα μεγάλα αιμαγγειώματα. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη μία συνάντηση για να αποφασιστεί το πλάνο της θεραπείας.