Τι είναι οι Ταυτόχρονες Επεμβάσεις Μαστεκτομής & Αποκατάστασης Μαστού;

Μία μαστεκτομή σημαίνει απώλεια του ενός ή και των δύο μαστών, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα στην ασθενή. Η επέμβαση αποκατάστασης που γίνεται ταυτόχρονα με τη μαστεκτομή έχει το πλεονέκτημα πως η γυναίκα συνδυάζει τις δύο επεμβάσεις σε μία, αποφεύγοντας έτσι έξοδα, ταλαιπωρία, χρόνο αποθεραπείας και, κυρίως, την τραυματική διαδικασία της απώλειας του στήθους της. Η συγκεκριμένη επέμβαση απαιτεί μελέτη και σχεδιασμό από τον γιατρό ώστε να προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε ασθενούς, ανάλογα με την ποσότητα ιστού που έχει αφαιρεθεί, και να προσφέρει όσο το δυνατό πιο φυσικό και συμμετρικό στήθος.

Σε ποιον απευθύνεται;

Οι ταυτόχρονες επεμβάσεις μαστεκτομής και αποκατάστασης μαστού απευθύνονται σε ασθενείς που δεν έχουν άλλες ιατρικές παθήσεις πέραν του καρκίνου. Εάν η ασθενής πρόκειται να κάνει θεραπεία με ακτινοβολίες μετά την μαστεκτομή μπορεί να μην είναι ιδανική υποψήφια για ταυτόχρονη επέμβαση αποκατάστασης μαστού διότι η ακτνοθεραπεία μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση του νέου στήθους. Σε αυτή την περίπτωση η γιατρός θα τη συμβουλεύσει να κάνει την αποκατάσταση του μαστού αργότερα, εφόσον έχει ολοκληρώσει με τις θεραπείες της. Τέλος, η υποψήφια για την επέμβαση αποκατάστασης μαστού πρέπει να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες και να γνωρίζει πως το νέο της στήθος δε θα έχει την αίσθηση ούτε την όψη του προηγούμενου.

Τι πρέπει να γνωρίζω;

H επέμβαση αποκατάστασης του μαστού μπορεί να γίνει με πολλές, διαφορετικές διαδικασίες. Οι πιο διαδεδομένες μέθοδοι είναι η χρήση εμφυτευμάτων καθώς και η αποκατάσταση με αυτόλογο ιστό, ενώ μερικές φορές γίνεται ένας συνδυασμός των δύο. Οι ταυτόχρονες επεμβάσεις γίνονται σε οργανωμένη κλινική με γενική αναισθησία, είναι πολύωρες και πολύπλοκες και απαιτούν την διανυκτέρευση της ασθενούς για διάστημα που κρίνει κάθε φορά η γιατρός ανάλογα την περίπτωση. Επίσης η γιατρός θα επιλέξει τη μέθοδο που θα χρησιμοποιήσει κάθε φορά ανάλογα με τον σωματότυπο της ασθενούς, την γενικότερη κατάσταση της υγείας της και την έκταση της μαστεκτομής. Στην περίπτωση της ταυτόχρονης επέμβασης ολοκληρώνει πρώτα ο ογκολόγος χειρουργός τη μαστεκτομή και, στη συνέχεια, ο πλαστικός χειρουργός αναλαμβάνει την τοποθέτηση του εμφυτεύματος ή τη μεταμόσχευση αυτόλογου ιστού από άλλο μέρος του σώματος της ασθενούς. Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνονται και οι δύο επεμβάσεις και η ασθενής δεν μένει ποτέ χωρίς στήθος. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να γίνει και η ανάπλαση της θηλής η οποία αφαιρείται με το υπόλοιπο στήθος. Η ανάπλαση της θηλής γίνεται με μεταμόσχευση δέρματος από άλλη περιοχή του σώματος και αναδιαμόρφωση με τέτοιο τρόπο ώστε να προσομοιάζει στη φυσική θηλή σε χρώμα και υφή.

Πόσο διαρκεί η αποθεραπεία;

Στην περίπτωση των ταυτόχρονων επεμβάσεων η ασθενής συνδυάζει δύο διαστήματα αποθεραπείας σε ένα. Παρόλα αυτά συμπτώματα όπως ο πόνος μπορεί να είναι πιο έντονα λόγω της διπλής επέμβασης. Συνήθως η ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές της συνήθειες μετά από 6 με 8 εβδομάδες. Σε αυτό το διάστημα της αποθεραπείας παρατηρεί οίδημα και μώλωπες που υποχωρούν σταδιακά. Η γιατρός δίνει σαφείς οδηγίες στην κάθε ασθενή σχετικά με καθημερινές δραστηριότητες, όπως το μπάνιο και η φροντίδα των τομών. Αφού ολοκληρωθεί η αποθεραπεία γίνεται πλήρως ορατό το αποτέλεσμα, το οποίο συντηρείται για πολλά χρόνια και βοηθά σημαντικά στην τόνωση της αυτοπεποίθησης και στην βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης της ασθενούς.

Η γιατρός επισημαίνει:

Όταν η αποκατάσταση μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με την αφαίρεση των παθολογικών μαστών τότε η ασθενής έχει σίγουρα ψυχολογικό πλεονέκτημα και μπορεί άμεσα να απολαύσει ένα νέο στήθος το οποίο, κάποιες φορές, είναι αισθητικά καλύτερο από αυτό που είχε.
Η επέμβαση γίνεται εφόσον πάρει έγκριση από τον χειρουργό μαστού και τον παθολόγο ογκολόγο που την παρακολουθεί και πάντοτε σε συνεργασία μαζί τους.
Στην ταυτόχρονη αυτή επέμβαση έχω εκπαιδευθεί στο ογκολογικό Νοσοκομείο ΓΟΝΚ Άγιοι Ανάργυροι, τμήμα Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής, στο Νοσοκομείο Μεταξά, τμήμα Χειρουργικής Μαστού, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sapienza Roma και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο IRCCS AOU San Martino Genova.

ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

ΜΕΙΩΤΙΚΗ ΜΑΣΤΩΝ
ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΜΑΣΤΩΝ
ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΜΑΣΤΩΝ
ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΜΑΣΤΩΝ ΜΕ ΛΙΠΟΜΕΤΑΦΟΡΑ
ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑ
ΕΙΣΟΛΚΗ ΘΗΛΩΝ
ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

FOLLOW US