Τι είναι το rosacea laser;

Στα ελληνικά η rosacea είναι γνωστή ως «ροδόχρους ακμή» και είναι μία χρόνια δερματοπάθεια του προσώπου κατά την οποία τα αγγεία του προσώπου διαστέλλονται προκαλώντας ερυθρότητα. Το φαινόμενο εντοπίζεται κυρίως στα ζυγωματικά, τη μύτη, το πιγούνι και το μέτωπο και μπορεί να έχει πολλές μορφές και συμπτώματα. Σε κάποιες περιπτώσεις η ερυθρότητα είναι μόνιμη ενώ σε άλλες είναι παροδική ενώ πολλές φορές συνοδεύεται από σπυράκια και φλεγμονή. Στατιστικά η ροδόχρους ακμή εμφανίζεται κυρίως σε ανθρώπους με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, περίπου στην ηλικία των 30 ενώ δεν είναι ξεκάθαρη η αιτία που την προκαλεί. Η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της ροδόχρου ακμής αυτή τη στιγμή είναι οι θεραπείες με εξελιγμένες συσκευές laser που παρέχουν έντονο παλμικό φως.

Σε ποιον απευθύνεται;

To rosacea laser είναι ιδανικό για όσους έχουν μόνιμη ερυθρότητα στο πρόσωπο ή μικρά κόκκινα σημάδια εξαιτίας της ροδόχρου ακμής αλλά τα σπυράκια που συχνά συνυπάρχουν είναι καλό να αντιμετωπιστούν με τοπική αγωγή. Απευθύνεται τόσο σε άντρες όσο και γυναίκες ενώ ο υποψήφιος ασθενής θα πρέπει να είναι υγιής και να συνδυάζει το laser με άλλες θεραπείες που τυχόν του προτείνει η ιατρός για καλύτερα και πιο μόνιμα αποτελέσματα.

Τι πρέπει να γνωρίζω;

Υπάρχουν πλέον πολλοί τύποι laser που αντιμετωπίζουν τη ροδόχρου ακμή (CO2, IPL, PDL). Όλα λειτουργούν περίπου με τον ίδιο τρόπο: το laser παρέχει κύματα φωτός στην επιφάνεια της επιδερμίδας προκειμένου να συρρικνώσει τα διεσταλμένα αγγεία και επομένως να μειώσει την ερυθρότητα αλλά και θερμική ενέργεια στα βαθύτερα στρώματα του δερματικού ιστού. Η θεραπεία βελτιώνει την εμφάνιση της επιδερμίδας περιορίζοντας τη φλεγμονή αλλά, παράλληλα, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου στα βαθιά στο δέρμα ώστε να υπάρξει σύσφιξη και ανάπλαση. Με τη βοήθεια του laser ο ασθενής απαλλάσσεται από την ερυθρότητα και την ανομοιόμορφη υφή στην επιφάνεια της επιδερμίδας. H συνεδρία laser πραγματοποιείται στο ιατρείο με τη χρήση κρέμας τοπικής αναισθησίας ενώ, ανάλογα πάντα με την περίπτωση και το μέγεθος του προβλήματος η ιατρός θα αποφασίσει τον απαραίτητο αριθμό συνεδριών laser ώστε να αντιμετωπιστεί η rosacea.

Πόσο διαρκεί η αποθεραπεία;

Μετά τη θεραπεία laser για τη ροδόχρου ακμή ο ασθενής είναι πιθανό να παρατηρήσει πιο έντονη ερυθρότητα στο πρόσωπο η οποία υποχωρεί σε 1-2 εβδομάδες. Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί ελαφρύ οίδημα το οποίο υποχωρεί σε λίγη μόνο ώρα με τη βοήθεια επιθεμάτων πάγου. Επίσης ο ασθενής θα πρέπει να φοράει αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας στο πρόσωπο γιατί ο ήλιος είναι πολύ επιβαρυντικό στοιχείο για την ροδόχρου ακμή. Τα αποτελέσματα είναι ορατά εφόσον ολοκληρωθούν οι συνεδρίες και διατηρούνται για χρόνια, ανάλογα πάντα με την περίπτωση και την έκταση του προβλήματος.

Η γιατρός επισημαίνει:

Τα laser που χρησιμοποιούμε σήμερα στο ιατρείο μας (Erbium YAG και IPL VDYE) βοηθούν ώστε σε λίγες μόνο συνεδρίες να αντιμετωπίσουμε την ερυθρότητα του δέρματος και τα συνοδευτικά συμπτώματα της πρώιμης και μέτριου βαθμού ροδόχρου ακμής μέσω της συρρίκνωσης των επιδερμικών αιμοφόρων αγγείων. Οι ακτίνες του laser και του παλμικού φωτός απορροφώνται από τη χρωστική των ερυθρών αιμοσφαιρίων μέσα στα αιμοφόρα αγγεία και προκαλούν σύμπτυξη των τοιχωμάτων των αγγείων αυτών. Έτσι, μειώνεται ο αριθμός των επιφανειακών αγγείων και, συνεπώς, η ερυθρότητα καθώς και το αίσθημα καύσου και φλόγωσης που συνοδεύουν τη ροδόχρου ακμή. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται η εικόνα της επιδερμίδας ενώ ταυτόχρονα, ανακόπτεται η εξέλιξη της νόσου σε σοβαρότερα στάδια. Με χρήση ειδικού laser θεραπεύεται και η πιο προχωρημένη μορφή της νόσου, το Ρινόφυμα.
Σε κάθε περίπτωση οι θεραπείες, οι οποίες είναι ανώδυνες, συνοδεύονται από συμβουλές διατροφής και περιποίησης της επιδερμίδας ώστε η ροδόχρους ακμή να περιοριστεί στο ελάχιστο και οι ασθενείς να μην βιώνουν εξάρσεις.