Τι είναι η θεραπεία κατά της κυτταρίτιδας;

Η κυτταρίτιδα είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων και απασχολεί κυρίως τις γυναίκες. Είτε οφείλεται στην κακή διατροφή και την καθιστική ζωή είτε σε κληρονομικούς και ορμονικούς παράγοντες το αποτέλεσμα είναι πως η κυτταρίτιδα δημιουργεί μια αντιαισθητική όψη σε διάφορα σημεία του σώματος μειώνοντας την αυτοπεποίθηση της γυναίκας. Σήμερα υπάρχουν σύγχρονες αναίμακτες μέθοδοι αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας, όπως:

 

1. Η μεσοθεραπεία
2. Το morpheus 8 βελτιώνουν αισθητά την εικόνα του σώματος εφαρμόζονται σε περιοχές όπως οι γλουτοί, οι μηροί, τα γόνατα, η κοιλιά αλλά και τα μπράτσα.
3. Επιπλέον, σήμερα εφαρμόζονται και θεραπείες με μόνιμα αποτελέσματα, όπως η Cellulerase η οποία πετυχαίνει, σε μόλις μία συνεδρία, αποτελέσματα που διαρκούν χρόνια.

Σε ποιον απευθύνεται;

Η θεραπεία της κυτταρίτιδας με τις παραπάνω μεθόδους είναι απόλυτα ασφαλής για αυτό και μπορεί να εφαρμοστεί σχεδόν σε όλους τους ασθενείς. Η ιδανική υποψήφια πρέπει να είναι ενήλικη και υγιής και να την απασχολεί η εμφάνιση του σώματός της και η αντιαισθητική όψη της κυτταρίτιδας. Τέλος, η γιατρός θα ενημερωθεί για τυχόν αλλεργίες της ασθενούς σε ουσίες που ενδεχομένως χρησιμοποιούνται στη μεσοθεραπεία ή για τυχόν παθήσεις του δέρματος που αποτελούν αντένδειξη για τις πιο επεμβατικές επιλογές.

Τι πρέπει να γνωρίζω;

1. Η μεσοθεραπεία είναι μια ασφαλής και σχετικά ανώδυνη ενέσιμη μέθοδος που πραγματοποιείται στο ιατρείο με χρήση κρέμας τοπικής αναισθησίας. Η γιατρός χρησιμοποιεί πολύ λεπτές βελόνες και δημιουργεί ένα μίγμα ευεργετικών ουσιών που εγχέει στο μεσόδερμα για να αυξήσει τη μικροκυκλοφορία να ενισχύσει τη φυσική διαδικασία λιπόλυσης του οργανισμού ώστε να μειωθεί το μέγεθος τον λιποκυττάρων και άρα η όψη της κυτταρίτιδας. Το μίγμα που χρησιμοποιείται περιέχει πάντα βιταμίνες, αμινοξέα και τα κατάλληλα πεπτίδια αλλά, στην περίπτωση της κυτταρίτιδας, μπορεί να ενισχυθεί με συστατικά που έχουν αποδεδειγμένη λιποδιαλυτική δράση, όπως η καφεΐνη και η φωσφατιδυλχολίνη. Εκτός από την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας η μεσοθεραπεία επιτυγχάνει πάντα αύξηση της φυσικής παραγωγής του κολλαγόνου και της ελαστίνης αφήνοντας την επιδερμίδα πιο νεανική, λεία και σφριγηλή. Η κάθε συνεδρία δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά ενώ ο αριθμός των συνεδριών καθορίζεται από τη γιατρό ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος.

2. Οι Fractional Ραδιοσυχνότητες (Morpheus Body)
Πρόκειται για την τελευταία εξέλίξη σε ό,τι αφορά τα μηχανήματα στην θεραπεία της κυτταρίτιδας και είναι αποτελεσματική μέθοδος από την πρώτη κιόλς συνεδρία. Συνήθως απαιτούνται 3 συνεδρίες για πλήρες αποτέλεσμα ενώ το μηχάνημα έχει σημαντική δράση στη σύσφιξη των ιστών και, επομένως, είναι ταυτόχρονη θεραπεία για την δερματική χαλάρωση του σώματος. Η συνεδρία γίνεται με κρέμα τοπικής αναισθησίας ενώ η εφαρμογή διαρκεί 30′ ανά περιοχή (γλουτοί, έσω μηροί, έξω μηροί και πρόσθια επιφάνεια μηρών). Η μέθοδος συνδυάζεται με μεσοθεραπεία (στις περιπτώσεις που κρίνει η ιατρός) με εκπληκτικά αποτελέσματα που γίνονται ορατά 20 μέρες μετά την πρώτη συνεδρία. Οι ραδιοσυχνότητες διαλύουν το υποδόριο λίπος αλλά και τις κάθετες ελαστικές ενώσεις του δέρματος με κυτταρίτιδα. Η πάθηση αποτελεί φλεγμονή του δέρματος και το Morpheus αποδίδει, μέσω μεταλλιών ακίδων, ραδιοσυχνότητες σε βάθος έως και 7 εκατοστά – σε αντίθεση με άλλα μηχανήματα που δρουν επιφανειακά- με επίπεδα θερμοκρασίας έως και 60 ºC. Έτσι, καταστρέφονται τα επιβεβαρημένα δίκτυα λέμφου που λιμνάζουν στις περιοχές αυτές του σώματος, ενεργοποιείται η κολλαγονογένεση, ανανεώνεται το δίκτυο αγγείων και γίνεται μια επανεκκίνηση της λεμφικής δικτύωσης της περιοχής ώστε να απομακρύνονται πλέον πιο αποτελεσματικά οι τοξικές ουσίες και να αιματώνετα καλύτερα η περιοχή. Η μέθοδος αυτή αποτελεί μόνιμη λύση και μπορούμε να εγγυηθούμε αποτελέσματα διάρκειας 2 ετών εφόσον δεν υπάρξουν έντονες αλλαγές στον μεταβολισμό και τις διατροφικές συνήθειες της ασθενούς. Η διάρκεια μπορεί να φτάσει βεβαίως και τα 5 χρόνια

3. Cellulerase
Πρόκειται για μια μικροεπεμβατική τεχνική κατά την οποία λύονται οι ελαστικές μπάντες που δημιουργούνται στην ινώδη κυτταρίτιδα και έτσι αποκαθίσταται άμεσα η ομαλή όψη του δέρματος. Πραγματοποιείται με ειδική κάνουλα δια μέσω μικροσκοπικών οπών που κλείνουν μόνες τους, χωρίς ράμματα. Η θεραπεία αυτή δεν αποκλείει την πιθανότητα δίπλα στην περιοχή που που εφαρμόστηκε να εμφανιστούν νέες ινώσεις και, επομένως, η διάρκειά της δεν είναι σταθερή, καθώς δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στην γένεσή του, όπως κάνουν οι ραδιοσυχνότητες. Συχνά ενισχύουμε την περιοχή του εντυπώματος με λίπος καθώς και με υαλουρονικό οξύ για το σώμα.

Πόσο διαρκεί η αποθεραπεία;

Μετά από κάθε συνεδρία μεσοθεραπείας, ραδιοσυχνοτήτων ή Cellulerase για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας η ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στην εργασία και τις καθημερινές της συνήθειες. Αρχικά διαπιστώνει ελαφρύ οίδημα και μώλωπες στις περιοχές όπου εφαρμόστηκε η θεραπεία αλλά τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται με επιθέματα πάγου και υποχωρούν άμεσα. Τα αποτελέσματα φαίνονται πλήρως μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων συνεδριών ενώ έχουν διάρκεια για έως και 12 μήνες με την μεσοθεραπεία, έως δύο χρόνια με την εφαρμογή Morpheus και από 1 έως 5 χρόνια με την Cellulerase, αναλόγως την περίπτωση. Για να διατηρήσει τα αποτελέσματα αυτά οι ασθενείς πρέπει να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή και να λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες υγρών ενώ μπορούν να κάνουν επαναληπτικές συνεδρίες ώστε να έχουν αποτελέσματα για μεγαλύτερο διάστημα.

Η γιατρός επισημαίνει:

Η γνώση των διαφορετικών τύπων κυτταρίτιδας και η διαφοροδιάγνωσή της με την χαλάρωση είναι κομβικής σημασίας για να αρχίσει μια θεραπεία. Τα προγράμματα είναι εξατομικευμένα ενώ τα αποτελέσματα είναι πάντα συνάρτηση και της προσπάθειας της ασθενούς να ακολουθήσει μερικούς απλούς κανόνες διατροφής. Η ειδικότητά μου ως πλαστικού χειρουργού μου επιτρέπει βαθιά γνώση και κατανόηση των μηχανισμών της φλεγμονής και της ίνωσης καθώς και του τρόπου που δρα η κάθε θεραπεία ώστε να αποφασίσουμε μαζί τι σας ταιριάζει και να ακολουθήσουμε έναν δρόμο προς ένα διαφορετικό, πιο υγιές και όμορφο σώμα.