Τι είναι η πλαστική χειρουργική έξω γενετικών οργάνων;

Γνωστή και ως αιδιοπλαστική, η εν λόγω χειρουργική επέμβαση έχει ως στόχο τόσο την βελτίωση της εικόνας της περιοχής των έξω γυναικείων γεννητικών οργάνων όσο και την διόρθωση δυσμορφιών του κόλπου που υπάρχουν εκ γενετής και συχνά εμποδίζουν φυσικές λειτουργίες, όπως η ούρηση ή η έμμηνος ρύση αλλά και η συνουσία. Η συγκεκριμένη επέμβαση εφαρμόζεται τόσο στα εξωτερικά όσο και τα εσωτερικά χείλη του αιδοίου με σκοπό να διορθώσει τυχόν ασυμμετρίες ή να μικρύνει το μέγεθός τους δίνοντάς τους πιο αρμονική εικόνα και βελτιώνοντας τη λειτουργικότητά τους. Το αποτέλεσμα είναι τόσο πρακτικό, αφού διευκολύνεται η καθημερινότητα της ασθενούς, όσο και αισθητικό.

Σε ποιον απευθύνεται;

Η πλαστική χειρουργική περιοχής έξω γεννητικών οργάνων αφορά ενήλικες και υγιείς γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το μέγεθος των εσωτερικών ή εξωτερικών χειλιών του αιδοίου τους. Συχνά τα υπερμεγέθη χείλη τρίβονται με τα ρούχα προκαλώντας ερεθισμούς και πόνο αλλά και σοβαρότερα προβλήματα όπως μυκητιάσεις και κολπίτιδες αλλά και ενόχληση κατά τη συνουσία. Υποψήφιες είναι και γυναίκες που θέλουν να διορθώσουν την εικόνα των εξωτερικών γεννητικών οργάνων τους μετά από μια γέννα ή εξαιτίας της φυσικής γήρανσης.

Τι πρέπει να γνωρίζω;

Η αιδιοπλαστική είναι μια επέμβαση που προσαρμόζεται κάθε φορά στις εξατομικευμένες ανάγκες της κάθε ασθενούς ενώ η γιατρός επιλέγει τη μέθοδο και την προσέγγιση που θα ακολουθήσει σε κάθε περίπτωση. Συνήθως η επέμβαση περιλαμβάνει τη σμίκρυνση των εσωτερικών ή των εξωτερικών χειλιών του αιδοίου. Αυτό επιτυγχάνεται με αφαίρεση περίσσειας λίπους και δέρματος από τις περιοχές. Οι τομές που πραγματοποιούνται, στο άνω ή το πλαϊνό μέρος των χειλών, είναι μικροσκοπικές ενώ κλείνουν με απορροφήσιμα ράμματα. Σε κάποιες περιπτώσεις που η ασθενής επιθυμεί την αύξηση των χειλιών τότε πραγματοποιείται λιπομεταφορά από κάποιο άλλο σημείο του σώματος. Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι πάντα φυσικό και λειτουργικό. Η διαδικασία δεν ξεπερνά τις 2 ώρες, πραγματοποιείται με γενική ή τοπική αναισθησία και μέθη, σε οργανωμένη κλινική αλλά δεν απαιτεί τη διανυκτέρευση του ασθενή.

Πόσο διαρκεί η αποθεραπεία;

Μετά την επέμβαση η ασθενής θα νιώθει πόνο και ενόχληση στην περιοχή ενώ μπορεί να διαπιστώσει ήπιο οίδημα και μώλωπες. Όλα τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται με παυσίπονα και υποχωρούν γρήγορα. Το σημαντικό είναι η καθημερινή υγιεινή της περιοχής. Το μπάνιο, που επιτρέπεται 3 μέρες μετά την επέμβαση, πρέπει να γίνεται με πολλή προσοχή και η ασθενής πρέπει να στεγνώνει καλά την περιοχή ενώ και μετά την ούρηση πρέπει να ακολουθεί σχολαστική καθαριότητητα ώστε να μην υπάρχουν μολύνσεις. Η επιστροφή στην εργασία γίνεται περίπου μία εβδομάδα μετά την επέμβαση αλλά όλες οι δραστηριότητες που περιλαμβάνουν τριβή (ποδήλατο, τρέξιμο και άλλες φυσικές δραστηριότητες) αλλά και η σεξουαλική επαφή θα πρέπει να αποφεύγονται για διάστημα που θα καθορίσει η γιατρός. Τα αποτελέσματα είναι ορατά μόλις υποχωρήσει το οίδημα όμως τους επόμενους μήνες γίνονται πλήρως εμφανή και είναι μόνιμα.

Η γιατρός επισημαίνει:

Η περιοχή των έχω γεννητικών οργάνων αποτελεί συνήθως ταμπού για μια γυναίκα αλλά είναι πολύ σημαντική, τόσο στην καθημερινότητα όσο και στην σεξουαλική και ψυχική της υγεία.
Ελάτε να συζητήσουμε το πρόβλημα που σας απασχολεί και να βρούμε μια λύση που σας ταιριάζει.
Σήμερα στο ιατρείο έχουμε την δυνατότητα να προσφέρουμε και laser σύσφιξης κόλπου, κάτι πολύ σημαντικό για γυναίκες μετά από γέννες ή σε εμμηνόπαυση.