Τι είναι τα λιπώματα;

Ένα λίπωμα είναι ένας μαλακός όγκος που αποτελείται από λιποκύτταρα και αναπτύσσεται στον υποδόριο ιστό, κάτω από το δέρμα. Εμφανίζεται συνήθως σε ενήλικες από 40 έως 60 ετών και σε σημεία όπως το κεφάλι, ο λαιμός, οι ώμοι, τα χέρια και οι μηροί. Είναι κατά κανόνα καλοήθης όγκος, ανώδυνος εκτός και αν πιέζει κάποιο νεύρο δεν προκαλεί προβλήματα και η αφαίρεσή του δεν επιβάλλεται για ιατρικούς λόγους. Παρόλα αυτά όταν ένα λίπωμα προκαλεί αισθητικά ή λειτουργικά προβλήματα μπορεί να αφαιρεθεί με χειρουργική μέθοδο.

Σε ποιον απευθύνεται;

Η επέμβαση αφαίρεσης ενός λιπώματος απευθύνεται σε κάθε ενήλικα, υγιή ασθενή που θέλει να απαλλαγεί από αυτό τον καλοήθη όγκο για αισθητικούς ή λειτουργικούς λόγους. Τα λιπώματα συναντώνται συχνά σε ορατά σημεία, ακόμη και στο πρόσωπο, όπου προκαλούν πρόβλημα για τον ασθενή ο οποίος θέλει να βελτιώσει την εμφάνισή του. Επιπλέον, ένα λίπωμα μπορεί να προκαλεί πόνο όταν πιέζει ένα νεύρο και άρα να χρειάζεται αφαίρεση. Τέλος, τα λιπώματα συνήθως μεγαλώνουν σε μέγεθος με τα χρόνια οπότε ένα αρχικά μικρό και ανώδυνο λίπωμα μπορεί σταδιακά να γίνει μεγάλο και να εμποδίζει το ντύσιμο ή την εμφάνιση για αυτό ο ασθενής να θέλει να το αφαιρέσει.

Τι πρέπει να γνωρίζω;

Ανάλογα με το μέγεθος, το σχήμα και τη φύση του λιπώματος καθώς και το ιστορικό του ασθενή η γιατρός θα επιλέξει την μέθοδο αφαίρεσης του λιπώματος. Ένα λίπωμα μπορεί να αφαιρεθεί με λιποαναρρόφηση – πρόκειται άλλωστε για συσσώρευση λίπους – καθώς και ενέσεις στεροειδών. Οι μέθοδοι αυτές μειώνουν αισθητά το μέγεθος του λιπώματος αλλά δεν το εξαφανίζουν. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος αφαίρεσης παραμένει η χειρουργική η οποία είναι απλή, ασφαλής και γρήγορη αφού πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Η γιατρός μπορεί να ζητήσει ιστολογική εξέταση του λιπώματος για να αποκλείσει οποιαδήποτε κακοήθεια όμως κατά κανόνα τα λιπώματα είναι καλοήθεις όγκοι. Η τομή που πραγματοποιείται είναι μικρή και δεν αφήνει σημάδι.

Πόσο διαρκεί η αποθεραπεία;

Το χειρουργείο αφαίρεσης του λιπώματος δεν απαιτεί παραμονή σε κλινική και ο ασθενής επιστρέφει την ίδια μέρα στο σπίτι του. Στην περιοχή που έγινε η επέμβαση θα υπάρχει αρχικά ερυθρότητα και ήπιο οίδημα που υποχωρούν γρήγορα και επιτρέπουν στον ασθενή να επιστρέψει άμεσα στην εργασία και τις καθημερινές τους συνήθειες. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μην ασκεί την παραμικρή πίεση στην περιοχή όπου έγινε η επέμβαση. Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα όμως συχνά τα λιπώματα κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους, όχι απαραίτητα στα ίδια σημεία.

Η γιατρός επισημαίνει:

Τα λιπώματα αφαιρούνται συνήθως χειρουργικά. Είναι καλύτερο να μην τα αφήνουμε να μεγαλώσουν καθώς οι ουλές που αφήνει ένα μεγαλύτερο σε έκταση λίπωμα είναι αντίστοιχα μεγαλύτερες. Εμπιστευθείτε έναν πλαστικό χειρουργό για την αφαίρεσή τους και την συρραφή με πλαστική ραφή αλλά και για την αποκατάσταση του δέρματος μετά την αφαίρεση του λιπώματος καθώς και για την αντιμετώπιση όλων των καλοηθών ή κακοηθών βλαβών του δέρματος γιατί είναι ο μόνος με την ανάλογη, απαραίτητη χειρουργική εκπαίδευση και εμπειρία. Η χειρουργική αφαίρεση ενός λιπώματος είναι μια επέμβαση ρουτίνας, με διαφορετική διαδικασία ανάλογα με το μέγεθος του λιπώματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τέλος, η λιποαναρρόφηση μπορεί να αποτελεί μια καλή λύση.