Τι είναι το υαλουρονικό οξύ;

Συστατικό που υπάρχει φυσικά στον ανθρώπινο οργανισμό το υαλουρονικό οξύ έχει ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες αλλά, δυστυχώς, η παραγωγή του φθίνει με το πέρασμα του χρόνο. Πρόκειται για έναν υδατάνθρακα εξαιρετικά υδρόφιλο αφού απορροφά 1000 φορές το βάρος του σε νερό με στόχο την αναπλήρωση του όγκου της επιδερμίδας. Υπεύθυνοι για τη σύνθεσή του είναι οι ινοβλάστες του δέρματος όμως, καθώς η παραγωγή του μειώνεται σταδιακά και ποσότητά του ελαττώνεται, εμφανίζονται γραμμές αφυδάτωσης και ρυτίδες στην επιδερμίδα. Η ενέσιμη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ είναι μέθοδος πολύ ασφαλής και ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια και έρχεται να αντικαταστήσει την απώλεια του φυσικού συστατικού με σκοπό να εξαφανίσει ρυτίδες και λεπτές γραμμές και να δώσει στην επιδερμίδα τη χαμένη της φρεσκάδα, ελαστικότητα και λάμψη.

Σε ποιον απευθύνεται;

Η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ είναι μια ασφαλής και ανώδυνη διαδικασία που αφορά όλους τους υγιείς, ενήλικες ασθενείς οι οποίοι επιθυμούν να αντιμετωπίσουν τα σημάδια γήρανσης και να δουν το πρόσωπό τους άμεσα πιο λαμπερό και νεανικό. Επειδή το υαλουρονικό οξύ είναι ένα φυσικό συστατικό που απορροφάται σταδιακά από τον οργανισμό τα αποτελέσματα της ενέσιμης θεραπείας δεν είναι μόνιμα. Ο ιδανικός υποψήφιος θα πρέπει να γνωρίζει λοιπόν ότι η εν λόγω μέθοδος του εξασφαλίζει ένα φυσικό, παροδικό αποτέλεσμα και όχι μια μόνιμη αλλαγή. Τέλος, η χρήση του μπορεί να συνδυαστεί με άλλες αντιγηραντικές μεθόδους, όπως οι ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης ή η μεσοθεραπεία.

Τι πρέπει να γνωρίζω;

Η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ γίνεται στο ιατρείο με κρέμα τοπικής αναισθησίας για να περιοριστεί ο πόνος. Η κάθε συνεδρία δεν ξεπερνά τα 30’ ενώ αρκεί μία συνεδρία συνήθως για να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα. Η ιατρός χρησιμοποιεί πολύ λεπτές βελόνες για να εγχύσει το ενέσιμο υλικό στα επιθυμητά σημεία. Το υαλουρονικό μπορεί να εφαρμοστεί στις γραμμές γύρω από το στόμα και τη μύτη (ρινοπαρειακές), στα ζυγωματικά για να προσθέσει όγκο, στις λεπτές γραμμές γύρω από τα χείλη, στα ίδια τα χείλη για να τους προσθέσει όγκο και να διορθώσει το σχήμα τους, στο πιγούνι αλλά και στις κάθετες ρυτίδες που δημιουργούνται σε λαιμό και ντεκολτέ. Τέλος, υπάρχει πλέον και η σύγχρονη μέθοδος της ρινοπλαστικής χωρίς νυστέρι που χρησιμοποιεί το υαλουρονικό οξύ για να διορθώσει το σχήμα της μύτης εύκολα και αναίμακτα.

Πόσο διαρκεί η αποθεραπεία;

Μετά από τη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στην εργασία και τις καθημερινές του συνήθειες. Αρχικά μπορεί να διαπιστώσει ήπιο οίδημα και ελαφριούς μώλωπες, συμπτώματα που υποχωρούν σε λίγες μόνο μέρες ενώ καλύπτονται εύκολα με το μακιγιάζ. Ανάλογα με τις περιοχές στις οποίες εφαρμόστηκε το υαλουρονικό οξύ η γιατρός μπορεί να συστήσει αποχή από την έντονη άσκηση για λίγες μέρες. Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι άμεσα ορατά ενώ η διάρκειά τους διαφέρει από ασθενή σε ασθενή και κυμαίνονται από 12 έως 18 μήνες.

Η γιατρός επισημαίνει:

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα υλικό ευρέως γνωστό για τις εντυπωσιακές του δυνατότητες στην αντιγήρανση. Είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόζεται από εξειδικευμένο ιατρό στη χρήση του υαλουρονικού με πείρα και γνώσεις ανατομίας και χειρουργικής αλλά και αίσθηση συμμετρίας και καλαισθησίας. Όπως δεν είναι ένας ιατρός κατάλληλος να κάνει μασάζ στο σώμα σας, έτσι και ένας μασέρ δεν είναι κατάλληλος να κάνει ενέσιμες θεραπείες στο πρόσωπό σας, για τον απλό λόγο ότι δεν έχει εκπαιδευτεί ούτε έχει πιστοποιηθεί για αυτό.
Η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ είναι μια ιατρική θεραπεία αντιγήρανσης και το αποτέλεσμά της είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, όπως
η γνώση ανατομίας για την τοποθέτησή του σε σωστό πλάνο μέσα στο δέρμα,
η καλαισθησία και η αίσθηση της φυσικής ομορφιάς ενός γυναικείου ή ενός αντρικού προσώπου,
το μέτρο στη χρήση του ώστε ένα πρόσωπο να φαίνεται φρέσκο και ανανεωμένο αλλά όχι ψεύτικο και φουσκωμένο.

Δυστυχώς στις μέρες μας η χρήση του είναι τόσο γενικευμένη που κυκλοφορούν γύρω μας πολλά παραδείγματα κακής εφαρμογής του, από μη ειδικούς αλλά και από ειδικούς με έλλειψη αγάπης για το φυσικό αποτέλεσμα.
Στην πρακτική μου εφαρμόζω πάντα με γνώμονα τις επιθυμίες των ασθενών μου αλλά και την δική μου αίσθηση και αντίληψη για το ιδεατό και πολλές φορές έχω αναγκαστεί να αποτρέψω με θέρμη παρεμβάσεις που μου ζητούνται ώστε να μην έχω αντιαισθητικά και ψεύτικα αποτελέσματα.
Η πείρα και η εκπαίδευσή μου ως πλαστικός χειρουργός μου επιτρέπουν να αποφεύγω επιπλοκές αλλά και να αντιμετωπίζω πολλές φορές στο ιατρείο μου τις επιπλεγμένες περιπτώσεις από εφαρμογές άλλων.