Τι είναι η ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι;

Μέθοδος ελάχιστα επεμβατική η ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι χρησιμοποιεί ενέσιμα υλικά – συνήθως υαλουρονικό οξύ- για να αλλάξει το σχήμα της μύτης και των ρουθουνιών και να διορθώσει την εμφάνιση του ύβου (καμπούρας). Η μέθοδος αυτή πετυχαίνει, χωρίς τη χρήση νυστεριού, πολλά από όσα πετυχαίνει και μία κλασική επεμβατική ρινοπλαστική, όμως τα αποτελέσματά της δεν είναι μόνιμα ενώ δεν μπορεί να εφαρμοστεί για τη διόρθωση του ρινικού διαφράγματος.

Σε ποιον απευθύνεται;

Η ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι είναι ιδανική μέθοδος για υγιείς ασθενείς με ρεαλιστικές προσδοκίες που θέλουν να αντιμετωπίσουν δυσμορφίες στο σχήμα της μύτης και των ρουθουνιών ή θέλουν να μειώσουν την εμφάνιση του ύβου της μύτης. Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν μπορεί να μειώσει το μέγεθος της μύτης. Τα ενέσιμα υλικά προσθέτουν ουσιαστικά όγκο και γεμίζουν τυχόν βαθουλώματα και για αυτό είναι κατάλληλα για να κάνουν τη μύτη να φαίνεται πιο ίσια ή να αλλάξουν την άκρη της όχι όμως για να τη λεπτύνουν ή να παρέμβουν στα οστά ή στον χόνδρο της. Τέλος, η μέθοδος της ρινοπλαστικής με υαλουρονικό οξύ μπορεί να διορθώσει και την εμφάνιση της μύτης ενός ασθενή που έχει ήδη κάνει μια κλασική ρινοπλαστική επέμβαση, δεν είναι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα και δε θέλει να υποβληθεί εκ νέου σε επέμβαση για αυτό και επιλέγει μια αναίμακτη μέθοδο.

Τι πρέπει να γνωρίζω;

Το πιο συνηθισμένο ενέσιμο υλικό που χρησιμοποιείται στη ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι είναι το υαλουρονικό οξύ, ένα υλικό που παράγεται φυσικά στον οργανισμό μας, απορροφάται από αυτόν και είναι πολύ ασφαλές. Η μέθοδος είναι ανώδυνη αφού εφαρμόζεται στην περιοχή κρέμα τοπικής αναισθησίας ώστε οι ασθενείς να μη νιώθουν παρά μια ελάχιστη ενόχληση από τις ενέσεις. Γίνεται σε οργανωμένο ιατρείο και διαρκεί 15 έως 20 ανάλογα με την έκταση του προβλήματος που αντιμετωπίζεται. Η γιατρός χρησιμοποιεί το υαλουρονικό οξύ για να διορθώσει ατέλειες στη ράχη, την άκρη της μύτης αλλά και στα ρουθούνια. Το υλικό είναι πολύ εύπλαστο και διαχειρίσιμο, εξαιρετικό για να τοποθετηθεί με απόλυτη ακρίβεια εκεί που χρειάζεται και να δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τέλος, αν ο ασθενής δεν είναι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα η γιατρός μπορεί με ειδική ένεση να διαλύσει το υαλουρονικό οξύ επαναφέροντας τη μύτη στην αρχική της εμφάνιση.

Πόσο διαρκεί η αποθεραπεία;

Μετά την εφαρμογή του υαλουρονικού οξέος μπορεί ο ασθενής να παρατηρήσει μικρό οίδημα και ελαφρείς μώλωπες ή ερυθρότητα τα οποία όμως υποχωρούν σε 1-2 ώρες οπότε και αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα. Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν απαιτεί ανάρρωση και οι ασθενείς επιστρέφουν στην εργασία τους και στις καθημερινές τους συνήθειες φεύγοντας από το ιατρείο. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά αλλά έχουν περιορισμένη διάρκεια αφού στους επόμενους 6 έως 12 μήνες το υαλουρονικό απορροφάται από τον οργανισμό.

Η γιατρός επισημαίνει:

Η μέθοδος έγχυσης υαλουρονικού στη μύτη απαιτεί γνώσεις ανατομίας και πρέπει να εφαρμόζεται, με μέτρο, από ειδικά εκπαιδευμένους πλαστικούς χειρουργούς. Πρόκειται για έναν απλό και γρήγορο τρόπο μεταμόρφωσης μιας μύτης με έντονο ήββο σε μια όμορφη και αρμονική με τα χαρακτηριστικά σας μύτη. Το μειονέκτημα είναι πως η μέθοδος αυτή δεν έχει διάρκεια. Μπορεί όμως να αποτελέσει μια έξυπνη δοκιμή ώστε, στο μέλλον, να προχωρήσουμε σε μια χειρουργική λύση, και άρα, σε μια ακόμα πιο όμορφη και λειτουργική μύτη.