Τι είναι η Μειωτική Μαστών;

Ένα υπερβολικά μεγάλο στήθος προκαλεί σωματικές ενοχλήσεις, από πόνους στη μέση μέχρι ημικρανίες ή δύσπνοια. Όσες γυναίκες έχουν πολύ μεγάλο στήθος έχουν επίσης έντονη τάση να γέρνουν προς τα εμπρός συμπιέζοντας τη θωρακική έξοδο από την οποία διέρχονται νεύρα και αγγεία, προκαλώντας διαρκώς πόνο στο συγκεκριμένο σημείο. Η μειωτική μαστών ή στήθους είναι η χειρουργική επέμβαση που απομακρύνει τον πλεονάζοντα μαστικό ιστό αλλά και την περίσσεια δέρματος μειώνοντας έτσι το μέγεθος του στήθους ενώ, παράλληλα, το ανορθώνει.

Σε ποιον απευθύνεται;

Η Μειωτική Μαστών είναι ιδανική για όλες τις γυναίκες που δυσκολεύονται στην καθημερινότητα από το μεγάλο στήθος αλλά και σε άνδρες με έντονη γυναικομαστία. Ο ιδανικός υποψήφιος δεν πρέπει να έχει βεβαρημένο ιστορικό σοβαρών παθήσεων ενώ το κάπνισμα είναι μία αντένδειξη αφού προκαλεί προβλήματα στην επούλωση των ουλών. Η μειωτική μαστών δε βελτιώνει απλά την εικόνα του στήθους αλλά διευκολύνει και τις απλές δραστηριότητες όπως η γυμναστική ή το στυλ ντυσίματος, χαρίζοντας ένα στήθος σφικτό και ανορθωμένο.

Τι πρέπει να γνωρίζω;

Η μειωτική μαστών είναι μια επέμβαση που πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και διαρκεί 2 έως 4 ώρες ανάλογα με την περίπτωση. Η γιατρός θα αποφασίσει τα σημεία όπου θα γίνουν οι τομές, ανάλογα με την τεχνική που θα ακολουθήσει, αν και συνήθως γίνονται γύρω από τη θηλή καθώς και στην υπομάστια πτυχή. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις εφαρμόζεται η τεχνική Lejour η οποία αφήνει μικρότερες ουλές οι οποίες, αν και δεν εξαφανίζονται τελείως, υποχωρούν με τον καιρό ενώ βρίσκονται σε σημεία που κρύβονται από το σουτιέν.

Πόσο διαρκεί η αποθεραπεία;

Στην περιοχή των μαστών υπάρχει μετά την επέμβαση αίσθημα δυσφορίας, πόνος και ευαισθησία καθώς και οίδημα που όμως υποχωρούν σταδιακά και αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή. Επίσης, για να αποφευχθεί η εμφάνιση αιματώματος μετά το χειρουργείο, η ιατρός τοποθετεί μικρές παροχετεύσεις τις οποίες αφαιρεί όταν το κρίνει ασφαλές. Μια πιο σπάνια αλλά πιθανή επιπλοκή είναι και η φλεγμονή που αντιμετωπίζεται με αντιβιωτική αγωγή. Η επιστροφή στην εργασία και τις καθημερινές συνήθειες γίνεται περίπου 1 έως 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση ενώ για μεγάλο διάστημα δεν πρέπει να υπάρχει έντονη σωματική άσκηση που μπορεί να επιβαρύνει την περιοχή του στήθους και να επιδεινώσει τις ουλές.

Η γιατρός επισημαίνει:

Η μειωτική μαστών είναι μια σωτήρια, για πολλούς, επέμβαση που ανακουφίζει από το χρόνιο πόνο που προκαλεί ένα βαρύ και ευμέγεθες στήθος αλλά και που ουσιαστικά αλλάζει την ζωή των ασθενών διευκολύνοντάς τους στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Πριν την επέμβαση πραγματοποιείται πάντα υπέρηχος ή και μαστογραφία, ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας. Στη συνέχεια, γίνεται μέτρηση των μαστών και, έπειτα από ενδελεχή σχεδιασμό, επιλέγουμε χειρουργική μέθοδο, σύμφωνα με τις ενδείξεις.
Στις τεχνικές μειωτικής μαστών έχω ειδικευθεί στην κλινική ΓΟΝΚ Άγιοι Ανάργυροι, Τμήμα Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής, υπό τον διευθυντή κ. Κούππα, στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ρώμης υπό τον διευθυντή, κ. Scouteri, στο ογκολογικό νοσοκομείο της Γένοβας. Παράλληλα, ανανεώνω τις τεχνικές μου στο ετήσιο συνέδριο στη Lake Gard της Ιταλίας Botti’s Best Breast, υπό τον dr Botti και την ομάδα του. Στόχος μου είναι ένα όμορφο και λειτουργικό αποτέλεσμα με απόλυτη ασφάλεια.