Τι είναι το laser για μέλασμα & πανάδες;

Οι δυσχρωμίες στην επιδερμίδα σχετίζονται με την υπερβολική παραγωγή μελανίνης η οποία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η έκθεση στον ήλιο, οι ορμονικές μεταβολές αλλά και η φυσική γήρανση, και προσθέτουν χρόνια στην εμφάνισή μας. Το μέλασμα ή χλόασμα είναι μια χρόνια φλεγμονή του δέρματος που προκαλεί καφέ κηλίδες σε μέτωπο, μάγουλα και άνω χείλος. Το μέλασμα εμφανίζεται σε άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση και η οποία ενεργοποιείται από ορμονικές μεταβολές σε συνδυασμό με την έκθεση στον ήλιο. Οι πανάδες δεν είναι χρόνια κατάσταση, εμφανίζονται σε οποιοδήποτε σημείο του προσώπου ή του σώματος που εκτίθεται στον ήλιο και σχετίζονται με τη φωτογήρανση. Οι δύο καταστάσεις έχουν αρκετά κοινά αφού και οι δύο εξαρτώνται από τη λειτουργία της μελανίνης στην επιδερμίδα. Τα laser σύγχρονης τεχνολογίας καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τόσο τις πανάδες όσο και το μέλασμα.

Σε ποιον απευθύνεται;

Το μέλασμα εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας 20 έως 40 ετών και συνήθως με σκούρα επιδερμίδα επηρεάζοντας την εμφάνισή τους και προκαλώντας στρες. Οι πανάδες αφορούν τόσο άντρες όσο και γυναίκες, πάνω από 35 ετών, που εκτίθενται σημαντικά στον ήλιο. Κάθε υγιής ασθενής που ανήκει στις παραπάνω είναι ιδανικός υποψήφιος για melasma&spots laser αρκεί να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες και να γνωρίζει ότι οι πανάδες αλλά και το μέλασμα μπορεί να εμφανιστούν ξανά αν δεν προστατεύει σωστά την επιδερμίδα του.

Τι πρέπει να γνωρίζω;

Τα laser τελευταίας τεχνολογίας μεταφέρουν την ενέργεια του φωτός στην καρδιά των πανάδων ή του μελάσματος σε μεγάλο βάθος και με μεγάλη ταχύτητα. Τα κύτταρα που σχηματίζουν τη δυσχρωμία απορροφούν άμεσα την ενέργεια του laser η οποία και τα διαλύει σε μικροσκοπικά μόρια που και αποβάλλονται φυσικά από τον οργανισμό. Τα σύγχρονα laser εφαρμόζονται με ασφάλεια και επιτυχία σε ανοιχτόχρωμες αλλά και πιο σκούρες επιδερμίδες. Η θεραπεία είναι ανώδυνη ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπική αναισθησία αν ο ασθενής το επιθυμεί. Για να υπάρξει αποτέλεσμα χρειάζονται αρκετές συνεδρίες, πάντα ανάλογα με την έκταση του προβλήματος.

Πόσο διαρκεί η αποθεραπεία;

Η θεραπεία laser δεν απαιτεί χρόνο αποθεραπείας και ο ασθενής επιστρέφει στις συνήθειές του αμέσως. Αρχικά η περιοχή στην οποία εφαρμόστηκε το laser μπορεί να παρουσιάσει ερυθρότητα που υποχωρεί άμεσα. Τα αποτελέσματα φαίνονται αμέσως μετά τη συνεδρία οπότε και η οποιαδήποτε δυσχρωμία αρχίζει να ξεθωριάζει, ώσπου να εξαφανιστεί εντελώς. Ο ασθενής θα πρέπει να προστατεύει σχολαστικά την επιδερμίδα του από την έκθεση στον ήλιο με αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF30. Αν η θεραπεία αφορά μέλασμα θα πρέπει να φροντίσει επιπλέον να αποφεύγει τη λήψη ορισμένων φαρμάκων που σχετίζονται με την εμφάνισή του.

Η γιατρός επισημαίνει:

Το μέλασμα είναι μια δερματική πάθηση η οποία είναι ιδιαίτερα δύσκολη στη διαχείρησή της. Έπειτα από χρόνια ενασχόλησης και έρευνας χρησιμοποιώ συνδυαστικές μεθόδους για την αντιμετώπισή τους καθώς και κρέμες προστασίας, peeling και καλλυντικά καθημερινής χρήσης, στο σπίτι και στο ιατρείο, ώστε να αποφύγουμε την επανεμφάνισή του.