Τι είναι η ωτοπλαστική;

Μπορεί τα πεταχτά αυτιά να μην προκαλούν λειτουργικά προβλήματα, τα αισθητικά όμως προβλήματα που προκύπτουν, ειδικά στα παιδιά, είναι πολύ σημαντικά, ιδιαίτερα στις μέρες μας που το bullying αποτελεί μέρος της καθημερινότητας. Η ωτοπλαστική είναι η χειρουργική επέμβαση που βελτιώνει το σχήμα και το μέγεθος των αυτιών και, ανάλογα με την περίσταση, επανατοποθετεί τα πεταχτά ή ασύμμετρα αυτιά σε μια νέα θέση.

Σε ποιον απευθύνεται;

Το πρόβλημα των πεταχτών και ασύμμετρων αυτιών αφορά αγόρια και κορίτσια, κάθε ηλικίας. Τα κορίτσια είναι πιο εύκολο να καλύψουν το συγκεκριμένο πρόβλημα ενώ τα αγόρια που έχουν συνήθως κοντά μαλλιά υποφέρουν περισσότερο και καταφεύγουν νωρίτερα στην επέμβαση. Σε κάθε περίπτωση η ωτοπλαστική είναι μια απλή και ασφαλής διαδικασία οπότε είναι καλό να γίνεται, εφόσον υπάρχει πραγματικός λόγος, σε νεαρή ηλικία ώστε να αποφεύγουν τα παιδιά πειράγματα και ταλαιπωρία και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση σε νεαρή ηλικία.

Τι πρέπει να γνωρίζω;

Η επέμβαση πραγματοποιείται σε οποιαδήποτε ηλικία, με τοπική αναισθησία ή με γενική αναισθησία, ανάλογα την περίπτωση. Η ωτοπλαστική διορθώνει προβλήματα που υπάρχουν στο ένα ή και στα δύο αυτιά ενώ η διάρκεια του χειρουργείου κυμαίνεται γύρω στη μία ώρα. Η γιατρός επιλέγει την κατάλληλη τεχνική ανάλογα με την κάθε περίπτωση και το μέγεθος του προβλήματος ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα κάθε φορά. Προκειμένου να δώσει νέα μορφή στον χόνδρινο σκελετό των αυτιών η γιατρός κάνει μία τομή στο πίσω μέρος τους από όπου και τα σταθεροποιεί σε νέα θέση ενώ αφαιρείται και η περίσσεια δέρματος.

Πόσο διαρκεί η αποθεραπεία;

Η επιστροφή στο σπίτι μετά την επέμβαση είναι άμεση. Οι τομές καλύπτονται με ειδικούς επιδέσμους που παραμένουν για μία ημέρα ενώ αντικαθίστανται από μια απλή κορδέλα την οποία ο ασθενής πρέπει να φορά για μια εβδομάδα συνεχόμενα και, στη συνέχεια για μόνο το βράδυ για άλλες δύο εβδομάδες. Τα ράμματα αφαιρούνται την πρώτη εβδομάδα ενώ από τη δεύτερη κιόλας μέρα ο ασθενής μπορεί να σηκωθεί και να κινηθεί ελεύθερα. Η επιστροφή στην εργασία και στις απλές καθημερινές συνήθειες γίνεται μετά από τρεις ημέρες αν πρόκειται για εργασία γραφείου ή μετά από μία εβδομάδα αν πρόκειται για εργασία που απαιτεί ήπια σωματική άσκηση ενώ η έντονη άσκηση πρέπει να αποφεύγεται για τουλάχιστον ένα μήνα. Υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί οίδημα και μώλωπες τα οποία όμως υποχωρούν δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση οπότε και το αποτέλεσμα γίνεται πιο εμφανές ενώ μετά από περίπου 12 εβδομάδες είναι ορατό και το πλήρες, τελικό αποτέλεσμα της ωτοπλαστικής. Τέλος, οι τομές είναι στο πίσω μέρος των αυτιών και, ως εκ τούτου, δεν είναι ορατές και δεν προκαλούν αισθητικό πρόβλημα.

Η γιατρός επισημαίνει:

Ένα όμορφο αποτέλεσμα σημαίνει σωστή αντιστοίχηση ασθενών και χειρουργικών τεχνικών. Μια εύκολη λύση σε ένα δυσμορφικό και ψυχολογικό πρόβλημα για σημαντικό αριθμό παιδιών και ενηλίκων.