Τι είναι η βοτουλινική τοξίνη;

Με το πέρασμα του χρόνου είναι φυσικό να εμφανίζονται στο πρόσωπο σημάδια γήρανσης, όπως οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες, τα οποία αποτελούν συχνά τόσο για γυναίκες όσο και για άντρες αισθητικό πρόβλημα το οποίο και μειώνει την αυτοπεποίθησή τους. Η βοτουλινική τοξίνη (ΒΤΧ) είναι μια ενέσιμη θεραπεία που βελτιώνει άμεσα και ορατά την εμφάνιση των ρυτίδων και των λεπτών γραμμών. Η βοτουλονική (αλλιώς και αλλαντική) τοξίνη μόλις εγχέεται στον μυ εξασθενεί τις συσπάσεις του εμποδίζοντας ουσιαστικά τις κινήσεις τους και άρα την δημιουργία γραμμών στο πρόσωπο. Τέλος, το ΒΤΧ έχει και άλλες χρήσεις στην ιατρική που σχετίζονται πάντα με τις συσπάσεις διαφορετικών μυών στο πρόσωπο αλλά και το σώμα οι οποίες μπορεί να προκαλούν λειτουργικά προβλήματα όπως στραβισμός ή υπερβολική εφίδρωση σε χέρια, πόδια και μασχάλες.

Σε ποιον απευθύνεται;

Η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη αφορά όλους τους ασθενείς, άντρες και γυναίκες, που θέλουν να απαλλαγούν από ρυτίδες και λεπτές γραμμές στο πρόσωπό τους. Εφαρμόζεται στο μέτωπο, το μεσόφρυο, τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας) αλλά και σε αυτές γύρω από τη μύτη ενώ, πλέον, χρησιμοποιείται και σε σημεία όπως ο λαιμός και το ντεκολτέ. Ο ασθενής που επιθυμεί να κάνει ενέσειες βοτουλινικής τοξίνεις θα πρέπει να είναι ενήλικος και υγιής και θα πρέπει να ενημερώσει τη γιατρό για τυχόν αλλεργίες ή για φάρμακα που λαμβάνει ενώ και η εγκυμοσύνη είναι ανασταλτικός παράγοντας για τη θεραπεία με ΒΤΧ.

Τι πρέπει να γνωρίζω;

H θεραπεία ΒΤΧ πραγματοποιείται στο ιατρείο με τοπική αναισθητική κρέμα και είναι μια διαδικασία σχετικά ανώδυνη και πολύ ασφαλής. Η συνεδρία δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά, πάντα ανάλογα με την έκταση της περιοχής που αντιμετωπίζεται, ενώ μπορεί να χρειαστεί και επαναληπτική συνεδρία για βέλτιστα αποτελέσματα. Η βελόνα που χρησιμοποιείται είναι πολύ λεπτή και προκαλεί μια ήπια ενόχληση ενώ δεν αφήνει εμφανή σημάδια.

Πόσο διαρκεί η αποθεραπεία;

Μετά τη συνεδρία βοτουλινικής τοξίνης ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει αμέσως στις συνήθεις ασχολίες αλλά και στην εργασία του. Η ιατρός θα τον ενημερώσει για τις κινήσεις που θα πρέπει να αποφεύγει τις πρώτες μέρες, όπως η τριβή και η θερμότητα στην περιοχή, η έκθεση στον ήλιο κλπ. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά αλλά συνεχίζουν να εξελίσσονται για την πρώτη εβδομάδα περίπου οπότε και γίνονται πλήρως εμφανή. Η διάρκειά τους κυμαίνεται από 4 έως 6 μήνες, ανάλογα πάντα με τον οργανισμό του κάθε ασθενή, όμως η θεραπεία βοτουλινικής τοξίνεις μπορεί να επαναλαμβάνεται τακτικά ώστε τα αποτελέσματα αυτά να διατηρούνται όσο κανείς επιθυμεί.

Η γιατρός επισημαίνει:

Σήμερα οι ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης αποτελούν μία από τις πιο διαδεδομένες αισθητικές παρεμβάσεις στον κόσμο. Είναι σημαντικό η εφαρμογή τους να γίνεται από γιατρούς εκπαιδευμένους στη χρήση τους ώστε να αποφεύγονται ανεπιθύμητες επιπλοκές και να επιτυγχάνεται όμορφο, φυσικό αποτέλεσμα με διάρκεια. Η βοτουλινική τοξίνη είναι φαρμακευτική ουσία εγκεκριμένη παγκοσμίως εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια ενώ έχει βρεθεί πως διαθέτει αντικαρκινική δράση στον καρκίνο του στομάχου.