Τι είναι η επέμβαση για αντιμετώπιση των εγκαυμάτων;

Τα σημάδια ενός σοβαρού εγκαύματος, είτε βρίσκονται στο πρόσωπο είτε στο σώμα, προκαλούν τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά προβλήματα και δυσχεραίνουν την καθημερινότητα του ασθενή. Η πλαστική χειρουργική αντιμετωπίζει πλέον με μεγάλη επιτυχία τις ουλές και τα σημάδια των εγκαυμάτων συνδυάζοντας σύγχρονες τεχνικές. Ο ασθενής έχει τον χρόνο, αφού επουλωθούν οι πληγές και αναρρώσει από ένα έγκαυμα, να σκεφτεί αν επιθυμεί να προχωρήσει σε μια επέμβαση πλαστικής χειρουργικής καθώς και να συζητήσει με την ιατρό όλες τις επιλογές που του δίνονται καθώς και τις μεθόδους που θα επιλέξουν για το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Σε ποιον απευθύνεται;

Η χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης των εγκαυμάτων αφορά όλους τους ασθενείς που έχουν ένα σημάδι ή ουλή από έγκαυμα και θέλουν να βελτιώσουν την εμφάνιση αλλά και την καθημερινότητά τους. Ο ιδανικός υποψήφιος θα πρέπει να έχει αναρρώσει πλήρως από το έγκαυμα, να μην έχει πλέον πληγές και να είναι κατά τα άλλα υγιής, χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Άλλωστε η εν λόγω επέμβαση μπορεί να γίνει μήνες ή και χρόνια μετά την πρόκληση των εγκαυμάτων. Επιπλέον, ο ασθενής θα πρέπει να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες γιατί ενώ η συγκεκριμένη επέμβαση μπορεί να βελτιώσει αισθητά την εικόνα του καθώς και τυχόν λειτουργικά προβλήματα που προκαλούν τα εγκαύματα, δεν μπορεί να εξαφανίσει εντελώς τα σημάδια και τις ουλές.

Τι πρέπει να γνωρίζω;

Είναι φυσικό η επέμβαση αποκατάστασης των εγκαυμάτων να είναι μια εντελώς εξατομικευμένη διαδικασία που προσαρμόζεται στις διαφορετικές ανάγκες του κάθε ασθενή. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι που η γιατρός μπορεί να επιλέξει ή και να συνδυάσει ώστε να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η επέβαση γίνεται σε οργανωμένη κλινική όμως η διάρκειά της καθορίζεται από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται καθώς και την έκταση του προβλήματος που αντιμετωπίζεται. Οι επιλογές για την αποκατάσταση του εγκαυματικού δέρματος είναι τα laser, τα διάφορα peelings καθώς και ο συνδυασμός τους, ενώ σε πο βαθιά εγκαύματα που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία με laser επεμβαίνουμε χειρουργιά με Z plasty για λύση των συμφύσεων και διευκόλυνση των κινήσεων στα σημεία όπου αυτό χρειάζεται αλλά και με δερματικά μοσχεύματα. Πρόκειται ουσιαστικά για τη μεταμόσχευση υγιούς δέρματος από μια περιοχή του σώματος του ασθενούς στο σημείο όπου υπάρχει το έγκαυμα.

Πόσο διαρκεί η αποθεραπεία;

Η διάρκεια αποθεραπείας μετά από μια επέμβαση αντιμετώπισης εγκαυμάτων εξαρτάται από την έκταση του προβήματος. Ο ασθενής εφόσον επιστρέψει σπίτι του λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και παρακολουθείται τακτικά από την γιατρό ενώ, ανάλογα με το σημείο και τη βαρύτητα του εγκαύματος, του δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες. Συνήθως ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές δραστηριότητες 2-3 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Τα σημάδια από τα εγκαύματα δεν εξαφανίζονται εντελώς όμως βελτιώνονται αισθητά μετά από μια επέμβαση πλαστικής χειρουργικής.

Η γιατρός επισημαίνει:

Είναι σημαντικό για τον ασθενή με έγκαυμα να γνωρίζει πως υπάρχουν λύσεις και συνδυασμοί τεχνικών που μπορούν να βελτιώσουν αισθητά την εικόντα του δέρματος Σε επιφανειακά εγκαύματα που έχουν όμως προκαλέσει εμφανείς αλλοιώσεις στο δέρμα, η χρήση του Fractional Laser CO2 ή και Erbium μπορεί να δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα και να μας κάνει να ξεχάσουμε ότι κάποτε εκεί υπήρχε ένα έγκαυμα. Για πιο βαθιά εγκαύματα και, κατά συνέπεια, δυσμορφίες που έχουν καταστήσει το δέρμα εγκαυματικό, η συμβουλή μου είναι εξατομικευμένη και, πάντοτε, μετά από λεπτομερή περιγραφή της χειρουργικής λύσης καταλήγουμε σε ένα θεραπευτικό πλάνο που δίνει σημαντική ικανοποίηση στον ασθενή.