Τι είναι η εισολκή θηλών;

Πρόκειται για ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο που αφορά ασθενείς στους οποίους οι θηλές, είναι στραμμένες προς τα μέσα. Σε κάποιες περιπτώσεις η αντιστροφή αυτή είναι εκ γενετής και σε άλλες περιπτώσεις εμφανίζεται σταδιακά, συχνά στην εφηβεία όπου και αναπτύσσεται πλήρως το στήθος, και οφείλεται κυρίως στους βραχείς γαλακτοφόρους πόρους. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις εμφανίζεται μετά από πολλαπλές γέννες και θηλασμό. Η επέμβαση που αντιμετωπίζει την εισολκή των θηλών διορθώνει τις θηλές ώστε να προβάλλουν προς τα έξω με φυσικό τρόπο. Ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος η πλαστικός χειρουργός επιλέγει την κατάλληλη τεχνική.

Σε ποιον απευθύνεται;

Η επέμβαση που διορθώνει το φαινόμενο της εισολκής θηλών απευθύνεται σε ασθενείς που αισθάνονται άβολα με την εμφάνιση τους εξαιτίας αυτής της κατάστασης και θέλουν να την διορθώσουν μόνιμα αλλά και σε γυναίκες που θέλουν να θηλάσουν και η εισολκή δεν τους το επιτρέπει. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος η γιατρός επιλέγει και διαφορετική τεχνική διόρθωσής του η οποία μπορεί, σε κάποιες περιπτώσεις να επηρεάσει την ικανότητα της ασθενούς να θηλάσει. Για αυτό και πριν αποφασίσει η γυναίκα να προχωρήσει στην εν λόγω επέμβαση είναι καλό να συζητήσει όλες τις παραμέτρους με τη γιατρό και να αποφασίσει ποια είναι η σωστή χρονική στιγμή για να την πραγματοποιήσει.

Τι πρέπει να γνωρίζω;

Η διορθωτική επέμβασης της εισολκής των θηλών είναι σχετικά απλή διαδικασία και διαρκεί από 30’ έως 2 ώρες, ανάλογα με την περίπτωση. Υπάρχουν τρεις βαθμοί εισολκής: ο 1ος είναι ο πιο ήπιος και περιλαμβάνει επίπεδες θηλές οι οποίες αντιδρούν στην αφή ή τη θερμοκρασία, ο 2ος είναι ενδιάμεσος με θηλές ελαφρώς στραμμένες προς τα μέσα οι οποίες και αντιδρούν αρχικά στην αφή αλλά αμέσως συστρέφονται και πάλι, και ο 3ος είναι ο πιο σοβαρός και περιλαμβάνει πλήρη αναστροφή των θηλών. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης η γιατρός θα κάνει μικρές τομές στη βάση των θηλών για να έχει πρόσβαση στους γαλακτοφόρους πόρους οι οποίοι και προκαλούν το πρόβλημα. Η τεχνική που θα ακολουθήσει εξαρτάται από το βαθμό της εισολκής. Έτσι, αν το πρόβλημα είναι ήπιου έως μεσαίου βαθμού η γιατρός θα προσπαθήσει να τεντώσει τους γαλακτοφόρους πόρους στρέφοντας τις θηλές προς τα έξω και θα επανατοποθετήσει τη θηλή και τη θηλαία άλω στη νέα τους θέση. Εάν το πρόβλημα είναι μεσαίου έως σοβαρού βαθμού τότε η γιατρός μπορεί να επιλέξει μια τεχνική που περιλαμβάνει τη διαίρεση ή την τομή των γαλακτοφόρων πόρων ώστε να εξαφανίσει την πίεση που τραβά τις θηλές προς τα μέσα. Η πρώτη τεχνική δεν επηρεάζει τη δυνατότητα θηλασμού όμως υπάρχει πιθανότητα το πρόβλημα της εισολκής να επανεμφανιστεί. Η δεύτερη τεχνική δίνει μόνιμη λύση στο πρόβλημα αλλά επηρεάζει σοβαρά τη δυνατότητα θηλασμού.

Πόσο διαρκεί η αποθεραπεία;

Μετά την επέμβαση, η οποία δεν απαιτεί παραμονή στην κλινική, υπάρχει ελάχιστο οίδημα στη περιοχή του στήθους το οποίο υποχωρεί σε μια εβδομάδα περίπου. Η επιστροφή σε απλές καθημερινές συνήθειες γίνεται 1-2 μέρες μετά ενώ στην εργασία μέσα σε 2-5 ημέρες. Φυσικά, θα πρέπει να αποφεύγονται η έντονη σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον 2 εβδομάδες ενώ δε θα πρέπει να ασκείται η παραμικρή πίεση στις θηλές τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά αν και αναπτύσσονται πλήρως 6 περίπου εβδομάδες μετά την εγχείρηση.

Η γιατρός επισημαίνει:

Ανώδυνη επέμβαση με συνδυασμό τεχνικών η οποία δίνει άμεση λύση σε ένα φαινομενικά απλό πρόβλημα, πολύ σημαντικό όμως για την αυτοπεποίθηση μιας γυναίκας. Η επιστροφή στην καθημερινότητα είναι άμεση, με ελάχιστη ταλαιπωρία και μηδαμινό άλγος.