Τι είναι η Ανοικτή Ρινοπλαστική;

Ιδιαίτερα δημοφιλής και διαδεδομένη η ρινοπλαστική είναι η χειρουργική επέμβαση που διορθώνει αισθητικά την εμφάνιση της μύτης χαρίζοντας ισορροπημένη και αρμονική όψη σε όλο το πρόσωπο ενώ βελτιώνει τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος. Η ανοικτή ρινοπλαστική είναι μια μέθοδος που η γιατρός επιλέγει όταν θέλει να διορθώσει το μεσαίο τμήμα και την άκρη της μύτης. Η τεχνική αυτή περιλαμβάνει μία τομή που γίνεται ανάμεσα στα ρουθούνια, στο εξωτερικό τμήμα της μύτης και προσφέρει ευρύ οπτικό πεδίο στη γιατρό. Αντίστοιχα υπάρχει και η τεχνική της κλειστής ρινοπλαστικής που περιλαμβάνει τομές στο εσωτερικό της ρινικής κοιλότητας. Ανάλογα με την περίπτωση και τις ανάγκες του κάθε ασθενούς η γιατρός επιλέγει τη μέθοδο που θα ακολουθήσει.

Σε ποιον απευθύνεται;

Η ανοικτή ρινοπλαστική είναι η σωστή επιλογή για ασθενείς που θέλουν να διορθώσουν συνολικά την εμφάνιση της μύτης τους, που επιθυμούν δηλαδή να παρέμβουν τόσο στο σχήμα, όσο και στο μέγεθός της και οι αλλαγές αυτές αφορούν στο μεσαίο τμήμα αλλά και στην άκρη της μύτης. Ο ιδανικός υποψήφιος πρέπει να είναι υγιής, να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες και να αντιλαμβάνεται ότι η ρινοπλαστική δε θα τελειοποιήσει την εμφάνισή του, αλλά θα εξισορροπήσει τις αναλογίες του προσώπου και θα βελτιώσει το προφίλ της μύτης, τονώνοντας κατ’ επέκταση και την αυτοπεποίθησή του.

Τι πρέπει να γνωρίζω;

Κατά τη διαδικασία της ανοικτής ρινοπλαστικής η γιατρός θα κάνει μία τομή ανάμεσα στα ρουθούνια, σε σημείο που δεν είναι ορατό και που της δίνει άμεση και ελεύθερη πρόσβαση στο εσωτερικό της μύτης ώστε να πραγματοποιήσει με ακρίβεια τις επιθυμητές αλλαγές στο σχήμα και τη δομή της περιοχής. Το πλεονέκτημα της ανοικτής ρινοπλαστικής είναι ότι χάρη στην ορατότητα που έχει η γιατρός στο εσωτερικό της μύτης μπορεί αφαιρέσει ή να προσθέσει οστό, χόνδρο ή ιστό ώστε να έχει άριστο αποτέλεσμα. Η επέμβαση γίνεται σε οργανωμένη κλινική με ολική αναισθησία και διαρκεί από 2 έως 4 ώρες. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία τοποθετείται γύψος ή νάρθηκας εξωτερικά της μύτης για να στηρίζει τα οστά και τον χόνδρο στη νέα τους θέση.

Πόσο διαρκεί η αποθεραπεία;

Ανάλογα με την περίπτωση και την έκταση της επέμβασης ο χρόνος ανάρρωσης είναι και διαφορετικός. Συνήθως ο γύψος βγαίνει 5 έως 7 μέρες μετά την επέμβαση. Ο ασθενής θα παρατηρήσει μώλωπες γύρω από τα μάτια που υποχωρούν σε λίγες μέρες ενώ καλύπτεται εύκολα με μακιγιάζ. Η επιστροφή στην εργασία γίνεται μία εβδομάδα μετά την εγχείρηση ενώ το οίδημα, το οποίο είναι αρκετά μεγάλο αρχικά, υποχωρεί σημαντικά τις πρώτες 3 έως 4 εβδομάδες. Η πλήρης ανάρρωση απαιτεί έως και 18 μήνες οπότε και το αποτέλεσμα γίνεται πλήρως ορατό.

Η γιατρός επισημαίνει:

Η ανοικτή ρινοπλαστική επιλέγεται όταν υπάρχουν συγκεκριμένα, ειδικά προβλήματα και επιδιώξεις. Μετά από διάγνωση και πλήρη ιατρικό ιστορικό επιλέγεται η μέθοδος αυτή η οποία μας επιτρέπει να διορθώσουμε δύσκολες περιπτώσεις δυσμορφίας ή ακόμα και δυσλειτουργίας. Συχνά είναι η μόνη επιλογή για τραυματισμένες ή επαναχειρουργημένες μύτες. Σε κάθε περίπτωση με τις κατάλληλες τεχνικές μπορούμε να έχουμε ένα μόνιμο αποτέλεσμα εξαιρετικής ακρίβειας και λεπτομέρειας. Στις σύγχρονες τεχνικές ρινοπλαστικής έχω εξειδικευτεί στο Άμστερνταμ, International Course in Modern Rhinoplasty-Department ORL University of Amsterdam.