Τι είναι η laser ρινοπλαστική;

Η σύγχρονη ιατρική έχει στη διάθεσή της μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο που στοχεύει στην διόρθωση ήπιων αισθητικών και λειτουργικών προβλημάτων στην περιοχή της ρινός. Πρόκειται για την laser ρινοπλαστική, μια αναίμακτη μέθοδος που απαιτεί ελάχιστο χρόνο ανάρρωσης και η οποία επιλέγεται για πολύ συγκεκριμένους ασθενείς με πολύ συγκεκριμένες ανάγκες.

Σε ποιον απευθύνεται;

Οι ασθενείς που επιθυμούν μια μεγάλη αλλαγή στο μέγεθος και/ή το σχήμα της μύτης τους θα πρέπει να επιλέξουν μια κλασική μέθοδο ρινοπλαστικής.
Χάρη στην αισθητική επέμβαση με laser μπορούμε να βελτιώσουμε την εμφάνιση της δερματικής πάθησης γνωστής ως Ρινόφυμα αλλά και να πετύχουμε βελτίωση και λείανση ουλών από τραύματα ή προηγούμενες χειρουργικές τομές. Η επέμβαση με το laser δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να πραγματοποιούν, εφόσον είναι απαραίτητο, κογχεκτομές των κάτω ρινικών κογχών στο εσωτερικό της ρινός, ώστε, σε συνδυασμό με διόρθωση του ρινικού διαφράγματος με κλασικές μεθόδους, να εξασφαλίζουν καλύτερη αναπνοή για τους ασθενείς τους.

Τι πρέπει να γνωρίζω;

Η μέθοδος της laser ρινοπλαστικής είναι πολύ ασφαλής, γίνεται με τοπική αναισθησία και διαρκεί 30′ – 1 ώρα, ανάλογα πάντα με το μέγεθος της επέμβασης. Το laser είναι ένα εργαλείο στα χέρια της γιατρού που δίνει δυνατότητα για παρέμβαση στο πάχος και την υφή του δέρματος της μύτης. Παράλληλα, το laser μπορεί να μειώσει και το μέγεθος των κάτω ρινικών κογχών βελτιώνοντας σημαντικά την αναπνευστική λειτουργία του ασθενή.

Πόσο διαρκεί η αποθεραπεία;

Η μέθοδος της laser ρινοπλαστικής είναι αναίμακτη και για αυτό έχει γρήγορη ανάρρωση. Δεν απαιτεί την τοποθέτηση νάρθηκα ή γύψου στη μύτη για αυτό και δεν προκαλεί σημαντικό μετεγχειρητικό οίδημα ενώ η επιστροφή στην εργασία γίνεται σε λίγες μόνο ημέρες. Τα αποτελέσματα της μεθόδου είναι γίνονται πλήρως ορατά εφόσον υποχωρήσει το οίδημα και είναι μόνιμα.

Η γιατρός επισημαίνει:

Το ρινόφυμα είναι μία σχετικά σπάνια διαταραχή του δέρματος της ρινός, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλη, κόκκινη, βολβώδη μύτη. Θεωρείται ως το τελικό στάδιο της ροδόχρου ακμής και παρουσιάζεται συχνότερα σε άνδρες, ιδιαίτερα ηλικίας 50 έως 70 ετών. Κλινικά χαρακτηρίζεται από υπερπλασία του δέρματος της μύτης, αγγειοδιαστολή με σύνοδες τηλαγγειεκτασίες και παραμορφωτικές ουλές από την υπερβολική λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων. Όταν η φαρμακευτική θεραπεία δεν επαρκεί για να αντιμετωπισθεί η παραμόρφωση της μύτης και το κοινωνικό στίγμα που την συνοδεύει χρησιμοποιούμε laser resurfacing, ώστε σε μία και μόνο θεραπεία να λύσουμε τη σοβαρή αυτή δυσμορφία. Παράλληλα, το εκτεταμένο ρινόφυμα οδηγεί και σε εμφάνιση βολβώδους μύτης και σύνοδο παρακόλληση της αναπνοής λόγω δυσλειτουργίας των έχω ρινικών βαλβίδων.
Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να προσθέσουμε πως σε ασθενείς με ρινόφυμα και σε ποσοστό 10% εμφανίζονται διάφοροι καρκίνοι του δέρματος. Καλό είναι λοιπόν, όχι μόνο για αισθητικούς αλλά και για λόγους υγείας, να φροντίζουμε για την έγκαιρη θεραπεία αυτής της σπάνιας μεν αλλά σημαντικής ασθένειας. Σε ό,τι αφορά στον καυτηριασμό των ρινικών κογχών δεν υπάρχει τίποτα πιο ικανοποιητικό από την αίσθηση πως η οδός της αναπνοής μας έχει ανοίξει και οι πονοκέφαλοι, ο ελλιπής ύπνος, η έλλειψη συγκέντρωσης βρήκαν μια τόσο απλή και εύκολη λύση!