Τι είναι η αποκατάσταση ουλών;

Οι ουλές προκαλούνται σε πρόσωπο και σώμα από πολλές διαφορετικές αιτίες όπως ατυχήματα, τραυματισμοί, εγκαύματα, πρότερες αισθητικές επέμβασης ή ακόμη και από μια ακμή βαριάς μορφής (Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τις ουλές ακμής δείτε τη Σημείωση της Ιατρού). Η επέμβαση αποκατάστασης ουλών έχει ως στόχο τη σημαντική μείωσή τους ώστε να μην αποτελούν αισθητικό ή λειτουργικό πρόβλημα για τον ασθενή και να βελτιώσουν τόσο την εμφάνιση όσο και την ψυχολογία του. Η επέμβαση αυτή αφορά κυρίως ουλές που εντοπίζονται στο πρόσωπο και το λαιμό αλλά μπορεί να εφαρμοστεί και σε σημεία του σώματος αν είναι απαραίτητο. Η γιατρός θα λάβει υπόψη της την αιτιολογία του σχηματισμού ουλών, την προέλευσή τους και την επίδρασή τους σε μυς του προσώπου και του σώματος. Η επέμβαση αποκατάστασης δεν καταφέρνει πάντα να εξαφανίσει τις ουλές όμως τις εξομαλύνει και βελτιώνει σε μεγάλο βαθμό την εμφάνισή τους.

Σε ποιον απευθύνεται;

Η εν λόγω επέμβαση αφορά υγιείς άντρες, γυναίκες αλλά και παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω μιας ουλής στο πρόσωπο ή το σώμα. Παρόλο που η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ασθενείς κάθε ηλικίας απαραίτητος όρος είναι το τραύμα που προκάλεσε την ουλή να έχει επουλωθεί πλήρως. Επιπλέον, ο ασθενής θα πρέπει να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες και να γνωρίζει ότι πολλές φορές κάποια σημάδια ή ουλές δεν μπορούν να αφαιρεθούν εντελώς όμως η γιατρός θα κάνει ότι είναι δυνατό για να τις μειώσει και να βελτιώσει το αισθητικό τους αποτέλεσμα.

Τι πρέπει να γνωρίζω;

Η επέμβαση αποκατάστασης ουλών είναι μια διαδικασία που προσαρμόζεται κάθε φορά στις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ασθενούς. Το σίγουρο είναι πως πρέπει να γίνει αφού το τραύμα που έχει προκαλέσει την ουλή επουλωθεί πλήρως, διαδικασία που απαιτεί πολλούς μήνες, ίσως και χρόνο. Ανάλογα με την κάθε περίπτωση η γιατρός θα επιλέξει την κατάλληλα χειρουργική ή μη επεμβατική μέθοδο. Οι μεγάλες ουλές (υπερτροφικές) χρειάζονται αφαίρεση ώστε να μειωθεί η εμφάνισή τους και να τοποθετηθεί η νέα ουλή σε ένα σημείο λιγότερο ορατό. Σε ορισμένες περιπτώσεις η γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει δερματικό μόσχευμα ώστε να επουλωθεί πιο σωστά η πληγή. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις χρησιμοποιείται η μέθοδος Z-Plasty που στοχεύει στην αλλαγή κατεύθυνσης της ουλής ώστε να κρύβεται στις φυσικές πτυχώσεις και ρυτίδες του δέρματος. Ανάλογα με το είδος της ουλής και την πολυπλοκότητα της κάθε περίπτωσης η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική ή γενική αναισθησία και διαρκεί από δύο έως 4 ώρες. Η εγχείρηση γίνεται σε οργανωμένη κλινική και, συνήθως, δεν απαιτεί διανυκτέρευση του ασθενή. Στην περίπτωση που η ουλή είναι αντιμετωπίσιμη μη επεμβατικά, με laser και άλλα μηχανήματα ή μεθόδους, τότε η γιατρός θα σας ενημερώσει σχετικά.

Πόσο διαρκεί η αποθεραπεία;

Μετά την επέμβαση θα υπάρχει ήπιο οίδημα, μώλωπες και ερυθρότητα που υποχωρούν μέσα στις επόμενες 1-2 εβδομάδες. Ο περιορισμός δραστηριοτήτων και η επιστροφή στην εργασία εξαρτάται πάντα από το σημείο στο οποίο έγινε η εγχείρηση αντιμετώπισης των ουλών. Το δέρμα απαιτεί πολύ χρόνο για να επουλωθεί και τα πλήρη αποτελέσματα φαίνονται μετά από περίπου ένα χρόνο. Η γιατρός μπορεί να προτείνει συνδυαστικές θεραπείες, όπως laser, χημικό peeling ή δερμοαπόξεση, που θα βελτιώσουν το αισθητικό αποτέλεσμα της επέμβασης.

Η γιατρός επισημαίνει:

Ουλές Ακμής

Η προσέγγισή μου σε ουλές ακμής βασίζεται σε έναν συνδυασμό τεχνικών που έχω τελειοποιήσει με τα χρόνια. Συνήθως μία έως τρεις θεραπείες με το Morpheus8 ή το Erbium Fractional Laser, ανάλογα με το βάθος των ουλών, είναι αρκετές για να βελτιώσουν το δέρμα με ουλές ακμής. Πολύ συχνά εξαλείφω τις προσφύσεις των ουλών στο υποκείμενο δέρμα με ειδική τεχνική, πριν τη θεραπεία με το Morpheus8, ενώ στο τέλος της θεραπείας έχω τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσω την μέθοδο της μεσοθεραπείας για να εισαγάγω στο δέρμα παράγοντες που ενεργοποιούν τους ινοβλάστες. Το αποτέλεσμα είναι η επιδερμίδα να ενισχυθεί με κολλαγόνο και ελαστίνη και να φαίνεται ακόμη πιο λεία και σφριγηλή.

 

Εκτεταμένες Ουλές

Σε εκτεταμένες ουλές και δύσκολες περιπτώσεις μπορώ να επιλέξω την πλαστική αποκατάστασή τους με χειρουργική αφαίρεση και πλαστική συρραφή τους. Αυτό το δυσεπίλυτο πρόβλημα έχει πλέον πολλές επιλογές αντιμετώπισης που μπορούν, με τη σωστή καθοδήγηση, να βελτιώσουν σε εντυπωσιακό βαθμό την εμφάνιση και την ποιότητα του δέρματος.