Τι είναι η αποκατάσταση ρινός μετά από ατύχημα;

Δυστυχώς ατυχήματα συμβαίνουν καθημερινά. Άλλοτε μπορεί να είναι σοβαρά άλλοτε πιο ασήμαντα όμως όταν αφορούν στο πρόσωπο η μύτη είναι από τα πιο εκτεθειμένα σημεία. Τα ρινικά κατάγματα είναι από τα συχνότερα και αποκαθίστανται από έναν ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο. Όμως ένα ατύχημα μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που επηρεάζουν την αναπνευστική λειτουργία αλλά και αισθητικά θέματα. Η πλαστική χειρουργική επέμβαση που αποκαθιστά την εμφάνιση και τη λειτουργία της μύτης είναι πλέον συχνή τακτική αφού η επιστήμη έχει προχωρήσει και οι γιατροί μπορούν να στηριχτούν σε σύγχρονες τεχνικές ώστε οι ασθενείς να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα που τους εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ζωής.

Σε ποιον απευθύνεται;

Η επέμβαση αποκατάστασης ρινός μετά από ατύχημα μπορεί να γίνει σε ασθενείς που είχαν τόσο ένα πρόσφατο όσο και ένα παλιότερο ατύχημα. Αρχικά ο υποψήφιος θα πρέπει να περιμένει να υποχωρήσει τυχόν οίδημα και μώλωπες που προκάλεσε το ατύχημα ώστε να εκτιμηθεί σωστά η κατάστασή του από την ιατρό. Επίσης ο ιδανικός υποψήφιος δε θα πρέπει να βιαστεί να καταφύγει στην επέμβαση αποκατάστασης αλλά θα πρέπει να ακούσει τη συμβουλή της γιατρού που θα αποφασίσει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για την αποκατάσταση της ρινός ανάλογα με τα τραύματα που έχουν προκληθεί. Ο έμπειρος πλαστικός ιατρός μπορεί με τη βοήθεια της ρινοπλαστικής να διορθώσει και αισθητικά προβλήματα που προϋπήρχαν του ατυχήματος. έλος η επέμβαση απευθύνεται σε υγιείς ασθενείς με ρεαλιστικές προσδοκίες που γνωρίζουν ότι η εμφάνιση και η λειτουργία της ρινός θα βελτιωθούν αισθητά αλλά δεν επανέρχονται πάντα στην προηγούμενη εικόνα τους.

Τι πρέπει να γνωρίζω;

Ανάλογα με την κάθε περίπτωση και τις ανάγκες του κάθε ασθενούς η γιατρός επιλέγει και, αν είναι απαραίτητο, συνδυάζει διαφορετικές μεθόδους για να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Έτσι, η επέμβαση αποκατάστασης ρινός μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση δερματικών κρημνών ή μοσχευμάτων που αντικαθιστούν κατεστραμμένο ιστό και χόνδρο αλλά και ρινοπλαστική για την αναδιαμόρφωση της μύτης αλλά και τη διόρθωση της λειτουργίας του ρινικού διαφράγματος. Η συγκεκριμένη επέμβαση είναι περίπλοκη και απαιτεί έναν εξειδικευμένο και ικανό χειρουργό για να έχει επιτυχία. Πραγματοποιείται σε οργανωμένη κλινική με ολική αναισθησία και, ανάλογα με την έκτασή της, μπορεί να περιλαμβάνει διανυκτέρευση του ασθενούς.

Πόσο διαρκεί η αποθεραπεία;

Μετά την επέμβαση ο ασθενής επιστρέφει σπίτι και παρατηρεί οίδημα και μώλωπες που υποχωρούν σταδιακά στις επόμενες εβδομάδες. Θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός για ένα διάστημα και να αποφεύγει τις έντονες σωματικές δραστηριότητες ενώ συνήθως επιστρέφει στην εργασία του μετά απο 7 με 10 ημέρες.

Η γιατρός επισημαίνει:

Συνήθως η αποκατάσταση ρινός μετά από τραύμα είναι μια επέμβαση που διαρκεί αρκετές ώρες σε σχέση με την απλή ρινοπλαστική εφόσον είναι δυνατόν να περιλαμβάνει ποικίλες τεχνικές, συλλογή και μεταμόσχευση χόνδρων από διάφορα σημεία του σώματος και διαμόρφωση εκ νέου της αρχιτεκτονικής της ρινός. Σε αυτές τις επεμβάσεις είναι δυνατόν να γίνει χρήση χόνδρου από ένα πλευρό ή από το αυτί και να αναπλάσουμε μια μύτη από την αρχή. Τα αποτελέσματα πλέον είναι πολύ όμορφα και έχουν υψηλό βαθμό ικανοποίησης. Επίσης, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα μικρά προβλήματα αντιμετωπίζονται πρόσκαιρα αλλά με όμορφο αποτέλεσμα με τη χρήση υαλουρονικού οξέος σε σημεία όπου η μύτη παρουσιάζει ελλειματικές δυσμορφίες.