Λιποαναρρόφηση

Τι είναι η λιποαναρρόφηση;

 

Πολύ συχνά τόσο άντρες όσο και γυναίκες παρατηρούν πως, παρά την υγιεινή διατροφή και την τακτική άσκηση, δεν μπορούν να απαλλαγούν από τοπικά συσσωρευμένο λίπος. Η λιποαναρρόφηση είναι η χειρουργική επέμβαση που αφαιρεί το ανεπιθύμητο λίπος τόσο από διαφορετικά σημεία του σώματος όσο και του προσώπου. Τα σημεία όπου εφαρμόζεται κυρίως η συγκεκριμένη επέμβαση είναι οι γλουτοί, οι μηροί (στο εσωτερικό και το εξωτερικό μέρος), η κοιλιά, τα μπράτσα και η μέση αλλά και σε ορισμένα σημεία του προσώπου, όπως το πιγούνι όπου σχηματίζεται προγούλι. Απομακρύνοντας το ανεπιθύμητο λίπος η λιποαναρρόφηση βελτιώνει αισθητά την εμφάνιση του ασθενούς και ενισχύει την αυτοπεποίθησή. Τέλος, η εν λόγω επέμβαση ενώ χρησιμοποιείται και για την αντιμετώπιση ιατρικών καταστάσεων όπως η γυναικομαστία ή τα λιπώματα που προκαλούν λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα.

Σε ποιον απευθύνεται;

 

Η λιποαναρρόφηση είναι μια αισθητική επέμβαση που αφορά υγιείς ενήλικες, άντρες και γυναίκες, που θέλουν να απαλλαγούν από το τοπικά συσσωρευμένο λίπος. Ο ιδανικός υποψήφιος πρέπει να βρίσκεται κοντά στο ιδανικό του βάρος (να μην το ξεπερνά κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 30%) και να έχει ελαστική επιδερμίδα μιας και η λιποαναρρόφηση δεν αντιμετωπίζει τη χαλάρωση ή την κυτταρίτιδα. Ο ασθενής πρέπει να κατανοεί ότι η λιποαναρρόφηση βελτιώνει αισθητά την εικόνα του σώματός του όμως το λίπος που αφαιρείται με την εν λόγω επέμβαση είναι περιορισμένο και από συγκεκριμένα σημεία, για αυτό και δεν πρόκειται για μέθοδο αδυνατίσματος.

Τι πρέπει να γνωρίζω;

 

Η λιποαναρρόφηση είναι αρκετά ασφαλής διαδικασία που πραγματοποιείται σε οργανωμένη κλινική, συνήθως με γενική αναισθησία ή μέθη. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτεί διανυκτέρευση του ασθενή στην κλινική ενώ η όλη διαδικασία διαρκεί 1-2 ώρες, ανάλογα πάντα με την έκταση της περιοχή που αφορά αλλά και την ποσότητα λίπους που αφαιρείται. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με τη χρήση μικρών σωλήνων που ονομάζονται κάνουλες και είναι συνδεδεμένοι με μια αντλία αναρρόφησης. Η γιατρός πραγματοποιεί μικροσκοπικές τομές σε προσεχτικά επιλεγμένα σημεία του δέρματος ώστε να εισάγει τις κάνουλες στο λίπος και να το απομακρύνει με τη βοήθεια της συσκευής αναρρόφησης. Οι τομές που ανοίγονται συνήθως είναι τόσο μικρές που δεν απαιτούν ράμματα και δεν αφήνουν ουλές ή σημάδια. Η συγκεκριμένη επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί, αν είναι απαραίτητο, και με άλλες, όπως η κοιλιοπλαστική ή η ανόρθωση έσω μηρών.

Πόσο διαρκεί η αποθεραπεία;

 

Μετά την επέμβαση της λιποαναρρόφησης ο ασθενής γυρίζει στο σπίτι του την ίδια κιόλας μέρας ενώ η επιστροφή στην εργασία εξαρτάται από την έκταση των περιοχών που αντιμετώπισε το χειρουργείο. Συνήθως προτείνεται η χρήση ειδικού κορσέ για τον πρώτο μήνα ενώ για το ίδιο διάστημα καλό είναι να αποφεύγεται η έντονη άσκηση. Στις περιοχές που πραγματοποιήθηκε η επέμβαση εμφανίζονται οίδημα, μελανιές και ήπιος πόνος που αντιμετωπίζεται με κοινά παυσίπονα. Παρόλο που η λιποαναρρόφηση δεν επηρεάζει το βάρος βελτιώνει άμεσα το περίγραμμα του σώματος και τη συνολική εικόνα του ασθενούς. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά και συνεχίζουν να εξελίσσονται για τους επόμενους 6 μήνες οπότε και σταθεροποιούνται. Για την διατήρησή τους ο ασθενής πρέπει να ακολουθεί υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση.

Η γιατρός επισημαίνει:

 

Η λιποαναρρόφηση μπορεί να βελτιώσει τη σιλουέτα μας και να μας χαρίσει αυτοπεποίθηση. Πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις στην Ελλάδα που, πλέον, χάρη στη χρήση σύγχρονης και εξελιγμένης τεχνολογίας, μας δίνει την δυνατότητα ταυτόχρονης σύσφιξης των λιποαναρροφηθέντων ιστών και άρα αντιμετώπισης της χαλάρωσης που συχνά, στο παρελθόν, αποτελούσε μια επιπλοκή αυτών τον χειρουργείων. Όταν η λιποαναρρόφηση αφορά μικρές περιοχές πραγματοποιείται πλέον με μέθη. Τέλος, η χρήση ενέργειας ραδιοσυχνοτήτων, πριν ή κατά τη διάρκεια της λιποαναρρόφησης, καθώς και ειδικών laser, ρευστοποιεί το λίπος το οποίο, μέσα από μικρότερες κάνουλες, αναρροφάται με ευκολία και, άρα, με λιγότερες επιπλοκές: το οίδημα και οι μελανιές είναι πολύ μικρότερα και η αποθεραπεία πολύ πιο σύντομη σε σχέση με παλιότερες κλασικές μεθόδους.
Δείτε εδώ περισσότερα για το Body Tite.