Τι είναι το laser εξάλειψης των ευρυαγγειών;

Οι ευρυαγγείες είναι μία πάθηση των φλεβών που οφείλεται σε βλάβη των βαλβίδων που οδηγεί σε μεγάλο όγκο ροής του αίματος και σε διάταση των φλεβών. Οι ευρυαγγείες μπορεί να έχουν κόκκινο ή μπλε χρώμα, εντοπίζονται στο πρόσωπο και το σώμα, κυρίως στα πόδια, και πολλές φορές συνυπάρχουν με κιρσούς. Η συγκεκριμένη πάθηση οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες αλλά και στην ηλικία ή σε ορμονικές μεταβολές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Καλό είναι οι ευρυαγγείες να ελέγχονται τακτικά και να παρακολουθούνται από γιατρό γιατί, εκτός από αισθητικό πρόβλημα, μπορεί να κρύβουν διαταραχή στην κυκλοφορία του αίματος. Ειδικά οι ευρυαγγείες στην περιοχή του προσώπου μπορεί να οδηγήσουν σε ροδόχρου ακμή και μέλασμα, παθήσεις που με την έγκαιρη θεραπεία των ευρυαγγειών μπορούν να αποφευχθούν ή και να θεραπευθούν. Οι σύγχρονες μέθοδοι laser αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις ευρυαγγείες αφήνοντας την επιδερμίδα και πάλι υγιή και ομοιόμορφη.

Σε ποιον απευθύνεται;

Η συγκεκριμένη πάθηση αφορά κυρίως τις γυναίκες για τις οποίες και αποτελεί σοβαρό αισθητικό πρόβλημα. Η ιδανική υποψήφια για laser αντιμετώπισης ευρυαγγειών πρέπει να είναι υγιής και να παρουσιάζει κυρίως μικρές και επιφανειακές βλάβες. Οι μεγαλύτερες, πιο βαθιές ευρυαγγείες απαιτούν τη χρήση άλλων μεθόδων τις οποίες και ενδέχεται να προτείνει η γιατρός αν το κρίνει απαραίτητο.

Τι πρέπει να γνωρίζω;

Τα laser τελευταίας τεχνολογίας προσφέρουν διαφορετικές επιλογές ενέργειας αλλά και διάρκειας παλμού. Η γιατρός επιλέγει, ανάλογα πάντα με τη μορφολογία της ευρυαγγείας, τη μέθοδο που θα εφαρμόσει αλλά και τον απαραίτητο αριθμό συνεδριών. Το laser εφαρμόζεται στο ιατρείο, με τη χρήση τοπικής αναισθητικής κρέμας, ώστε να είναι ανώδυνο, ενώ η κάθε συνεδρία διαρκεί από 10 έως 30 λεπτά. Ουσιαστικά το laser εκπέμπει θερμική ενέργεια στο αγγείο, προκαλεί πήξη του αίματος που βρίσκεται μέσα σε αυτό και έτσι το αγγείο εξαλείφεται ενώ το αίμα αποβάλλεται φυσικά από τον οργανισμό.

Πόσο διαρκεί η αποθεραπεία;

Μετά τη συνεδρία laser ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στην εργασία και τις καθημερινές συνήθειες. Αρχικά παρατηρείται ήπιο οίδημα και ερυθρότητα στην περιοχή όμως και τα δύο συμπτώματα υποχωρούν σε λίγες μόνο ώρες. Ο ασθενής θα πρέπει να φορά ειδικές ελαστικές κάλτσες εφόσον το laser εφαρμόστηκε στην περιοχή των ποδιών και να προστατεύει την επιδερμίδα από την έκθεση στον ήλιο. Τα αποτελέσματα γίνονται πλήρως ορατά μετά την ολοκλήρωση των προτεινόμενων συνεδριών οι οποίες συνήθως δεν ξεπερνούν τις 3-4.

Η γιατρός επισημαίνει:

Στην καθημερινή μου πρακτική αντιμετωπίζω ευρυαγγείες μικρές ή μεγάλες, επιφανειακές ή και βαθύτερες, με μεγάλη επιτυχία, χάρη στην χρήση σύγχρονων lasers αλλά και ενέσιμων θεραπειών.