Τι είναι η Λιπογλυπτική Σώματος;

Μία ασφαλής αλλά επεμβατική μέθοδος η λιπογλυπτική σώματος στοχεύει στην απομάκρυνση επίμονου λίπους από συγκεκριμένες περιοχές. Σε αντίθεση με την κλασική λιποαναρρόφηση η λιπογλυπτική δεν αφαιρεί μεγάλες ποσότητες λίπους αλλά σμιλεύει και βελτιώνει τη σιλουέτα. Επιπλέον, είναι πιο ανώδυνη από μία κλασική λιποαναρρόφηση ενώ δίνει τη δυνατότητα στο γιατρό όχι απλά να αφαιρέσει λίπος από περιοχές όπου υπάρχει περίσσεια αλλά να το μεταφέρει σε άλλες όπου υπάρχει ανάγκη για έξτρα όγκο. Η εν λόγω μέθοδος εφαρμόζεται σε περιοχές όπως η κοιλιά, τα χέρια, η πλάτη, οι μηροί και οι γλουτοί.

Σε ποιον απευθύνεται;

Η λιπογλυπτική σώματος είναι ιδανική επιλογή για άντρες και γυναίκες που επιθυμούν να χάσουν λίπος, από συγκεκριμένες περιοχές του σώματος και δεν τα καταφέρνουν με τη διατροφή ή την άσκηση. Ο υποψήφιος ασθενής θα πρέπει να είναι κοντά στο ιδανικό του βάρος, να είναι υγιής να έχει αρκετά ελαστική επιδερμίδα καθώς η λιπογλυπτική δεν αντιμετωπίζει τη χαλάρωση, είτε αυτή είναι αποτέλεσμα αυξομειώσεων βάρους είτε γήρανσης.

Τι πρέπει να γνωρίζω;

Οι συνηθέστερες μέθοδοι λιπογλυπτικής είναι η κλασσική λιποαναρρόφηση, ή, ακόμη καλύτερα, η χρήση σύγχρονης τεχνολογίας laser ή τεχνολογίας ραδιοσυχνοτήτων (Bodytite). Ανάλογα πάντα με την περίπτωση αφαιρείται λίπος από πολύ συγκεκριμένες περιοχές και μεταφέρεται, εάν κρίνεται απαραίτητο, σε κάποιες άλλες, σμιλεύοντας έτσι ολόκληρο το σώμα. Η επιλογή της κάθε μεθόδου γίνεται μετά από διάγνωση και χαρτογράφηση του σώματος ενώ το αποτέλεσμα είναι γράμμωση, όπου αυτό είναι επιθυμητό και σύσφιξη του δέρματος, όπου αυτό είναι απαραίτητο. Οι νέες αυτές τεχνικές λιώνουν το λίπος, πριν την αναρρόφησή του, μειώνοντας έτσι στο ελάχιστο τις επιπλοκές μιας κλασικής λιποαναρρόφησης. Η επέμβαση απαιτεί γενική αναισθησία και διαρκεί 2 έως 4 ώρες, ανάλογα με το μέγεθος της περιοχής που καλύπτει.

Πόσο διαρκεί η αποθεραπεία;

Μετά την επέμβαση ο ασθενής θα πρέπει να αναπαυθεί για λίγες μέρες ενώ μπορεί να γυρίσει στις καθημερινές του συνήθειες 4-5 μέρες αργότερα. Η επιστροφή στην άσκηση γίνεται σταδιακά, μετά τις πρώτες 1-2 εβδομάδες ενώ τον πρώτο καιρό θα υπάρχει ήπιος πόνος, μώλωπες και οίδημα στις περιοχές που έγινε η θεραπεία. Τα αποτελέσματα είναι αρχικά ορατά αμέσως μετά την επέμβαση αλλά γίνονται πλήρως εμφανή μέχρι και 6 μήνες αργότερα. Για να τα διατηρήσει για όσο μεγαλύτερο διάστημα είναι δυνατόν ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή και να ασκείται τακτικά. Ο ασθενής είναι σημαντικό να γνωρίζει πως η μέθοδος Laser Lipo έχει πολύ μικρότερη αποθεραπεία καθώς το οίδημα είναι ελάχιστο και οι μώλωπες σπάνιοι.

Η γιατρός επισημαίνει:

Το αρμονικό σώμα που χαρίζει μια επέμβαση λιπογλυπτικής είναι αρκετά διαδεδομένο και μπορούμε σήμερα να πούμε πως έχουμε καταφέρει να πετύχουμε ακόμα και έντονη γράμμωση κοιλιακών μυών ή γράμμωση στις γάμπες και τα μπράτσα με συνδυασμό λιποαναρρόφησης και νέων, καινοτόμων τεχνικών, όπως οι υπέρηχοι, το Body Τite ή η Laser Lipo.
Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα χειρουργείο ανόρθωσης με νυστέρι και τομές στα μπράτσα, τα γόνατα, την πλάτη, τους γλουτούς και την κοιλιά έχει αποφευχθεί χάρη στη χρήση αυτών των μέσων. Όταν ταυτόχρονα με την επέμβαση λιποαναρρόφησης κάνουμε λιπομεταφορά τότε είναι σαν να διαμορφώνουμε, χάρη στη στρατηγική πρόσθεση ή αφαίρεση λίπους, ένα σώμα, σαν να ήταν γλυπτό.