Οκτώβριος, ο μήνας της πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού

Οκτώβριος, ο μήνας της πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού

💗 Οκτώβριος, ο μήνας που είναι αφιερωμένος στην πρόληψη, στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση του καρκίνου του μαστού.

👩‍⚕ H @panagiota_bounti – Ψυχολόγος BSc, MSc, MA αποδέχτηκε την πρόσκληση της ιατρού Βέρας Μπουντή και μίλησε για τον καρκίνο του μαστού, την κοινωνική υπόσταση του γυναικείου στήθους και τις ψυχολογικές επιπτώσεις.

❝Η εικόνα του σώματος, γενικά, προσδιορίζεται ως ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε το σώμα μας και τα συναισθήματα που έχουμε γι’ αυτό. Επίσης, η εικόνα του σώματος αφορά και τον τρόπο, με τον οποίο καταλαβαίνουμε το πως αντιλαμβάνονται οι άλλοι το δικό μας σώμα. Επομένως, η εικόνα του σώματος είναι μια έννοια με υποκειμενική διάσταση, αλλά και με πολύ ισχυρή κοινωνική, ακόμη και πολιτιστική διάσταση. Ο τρόπος, με τον οποίο αναπαριστούμε εσωτερικά την εξωτερική μας εικόνα, και η επιρροή των κοινωνικών και πολιτιστικών στερεοτύπων πάνω σε αυτήν, σχετίζεται έντονα και με τα συναισθήματα αυτοεκτίμησης και αυτοαξίας.

Ιδιαιτέρως, όσον αφορά τις αλλαγές στο μαστό:
Ο μαστός, και ό,τι αντιπροσωπεύει για μια γυναίκα ψυχο-συνθετικά και κοινωνικά μέσα στην εμπειρία με τον καρκίνο του μαστού, συγκεντρώνει ένα μεγάλο μέρος της προσοχής της. Υπάρχει γενικά η τάση να σκεφτόμαστε το μαστό ως το μέρος του σώματος, το οποίο είναι συνδεδεμένο με τη θηλυκότητα της γυναίκας, αλλά και με το ρόλο της, τη γυναικεία της ταυτότητα, κυρίως κοινωνικά.

Για πολλές γυναίκες, ο μεγάλος προβληματισμός για τις επιπτώσεις των θεραπειών για τον καρκίνο του μαστού δεν αφορά τόσο ή μόνον το πως θα αντιδράσουν οι άλλοι στις αλλαγές αυτές. Αρχικά, αφορά τον τρόπο, με τον οποίο θα κατανοήσουν και θα αποδεχτούν οι ίδιες τη θηλυκή τους ταυτότητα.

“Μου ήταν εξαιρετικά δύσκολο να χειριστώ την ασθένειά μου και την αλλαγή στο στήθος μου. Αισθανόμουν πως έχοντας αρρωστήσει, είμαι πλέον ανεπαρκής σαν άνθρωπος και ιδιαιτέρως σαν γυναίκα.”, λέει η V., επιζούσα από τον καρκίνο του μαστού.

Εμείς οι γυναίκες, υποβαλλόμαστε σε μια κοινωνικοποίηση και μέσω των χαρακτηριστικών του σώματός μας. Ένα όμορφο στήθος κοινωνικά συμβολίζει τη θηλυκότητα, την ομορφιά, ακόμα και την δυνατότητα για αναπαραγωγή.❞

#drverabounti #verabounti #breastcancer #october #women #loveyourself